Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Kuku$: Anđeli i bomboni – neki novi klinci zagrebačkog (t)repa i neke stare mane stila

Nova škola repa s zagrebačkog rep odaziva se na ime Kuku$ i High5. Još uvijek treba proučiti na koju su foru uspjeli u relativno kratkom vremenu od par godina skupiti toliki interes nekih novih klinaca koji u njima vide nove kvartovske zamjene za nedavno opet obnovljene Tram 11 ili Nereda i Stoku. Nakon najavnih singlova (“Frend”, “Šnitanje”, “Šinteri”, “Gengsta”, “Besmrtni”,…)  objavili su na internetu novi album “Anđeli i Bomboni” kojeg će koncertno predstaviti u krcatoj zagrebačkoj Tvornici kulture u subotu 3. ožujka. Otkad su se pojavili 2014. i mixtejpom “Flexikon” i službenim debi albumom “O KUKU$ima se ne raspravlja” o njima se priča ali uglavnom samo u Zagrebu.

Trap kojim se potpisuju Kuku$ kombinira mračne teme, najbolje instrumentale i repanje na “Dela Blues”, “Sotona”, a njihovo divljanje i underground status predstavljaju neizbježnim “Napravit ću scenu” ili “SAO Kukus”. Najzabavniji su kad izgube kompas poput pretjerivanja “Skrt skrt”, možda najboljoj pjesmi novog albuma.

Dodvoravanje pop publici ide kroz pop rap autotune “Besmrtni” ili “Frend”, a nježne kvartovske spike furaju u “Nove šuze” ili “XXL”. Najveći problem njihova repa je to što slušatelj izgubi interes za sadržaj onoga što trojka priča jer kroz forsiranje autotunea neke pjesme umjesto efekta izgube efekt, na primjer u “Zaboravi” ili “Gengsta”. Bez imalo sumnje Kukus su vrlo inteligentni i zabavni momci, ali monotonija nezaustavljivo nastupa slušate li duže od pola sata pokušaje uvjeravanja kako je zagrebački geto život uzbudljiv, opasan i divlji – a sve kroz autotune koji zvuči meketavo i kilavo.

Da su ostali skoncentrirani na pjesme koje stilom repama odgovaraju instrumentalnim atmosferama kao u “112” i skratili se na extended play od 5, 6 pjesama imali bi daleko bolji efekt, ovako imaju samo još jedan predug album s nekoliko izvrsnih stvari. (IP)

5/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame