Aktualno Glazba inmediasres Tehnologija

Make the Internet Fair: Autorska prava za kreativce, a ne samo vlasnike društvenih mreža

Potpredsjednik Europske komisije, Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište, jučer je boravio u Zagrebu, sudjelujelujući na konferenciji „Jedinstveno digitalno tržište – izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora“. Upravo je posjet g. Ansipa povod za podsjetiti kako je u EU u tijeku reforma autorskog prava u segmentu digitalnog tržišta, dok Europski parlament raspravlja o prijedlogu Direktive koja se bavi pitanjima autorskog prava i njegove zaštite na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Tisuće europskih kreativaca već je potpisalo peticiju „Make the Internet Fair“ kojom se europske političare i ostale koji donose ključne odluke poziva da jedinstveno digitalno tržište urede vodeći računa i o kreativcima.

Naime, pokretač razvoja digitalnog tržišta upravo su kulturne i kreativne industrije i intelektualno vlasništvo. Premda je Europska komisija prepoznala gospodarsku važnost kulturnih i kreativnih industrija kao i problema kreativaca te izradila prijedlog Direktive kojom bi se (premda minimalno!) dokinulo obezvrjeđivanje rada autora i kreativaca na Internetu, ishod nadolazećeg glasanja u parlamentu gotovo je nemoguće predvidjeti.

Trenutno važeći propisi (za čiji opstanak mnogi lobiraju) omogućavaju da velika internetska carstva poput YouTubea, Googlea, Facebooka i sl. na prometu kreativnim sadržajima (filmovi, glazba, fotografije) te klasifikacijom sadržaja i prodajom oglasnog prostora, zgrću ogromnu financijsku korist a da autori i tvorci tog sadržaja za to primaju gotovo nikakvu ili nikakvu naknadu. Izlika internetskih platformi jest da oni ne koriste sadržaj kreativaca nego samo korisnicima omogućuju da ga na njihove platforme postave. No, tu nije riječ samo o poslu koji ni na koji način ne koristi autorski sadržaj koji krajnji korisnici postavljaju, već upravo suprotno!

Takvim obezvrjeđivanjem rada autora koji stvaraju taj kreativni sadržaj na kojem počiva veliki dio digitalnog tržišta stvara se prijenos vrijednosti jer oni koji stvaraju sadržaj na kojem sve počiva za njegove korištenje ne primaju pravednu naknadu.

Prijenos vrijednosti ključan je problem koji dovodi do blokiranja razvoja kulturnih i kreativnih industrija jer one ostaju bez povrata uloženog u svoj rad koji je u samom temelju razvoja digitalnog tržišta. Tako dolazi do tržišne distorzije koja ometa daljnji razvoj tržišta i njegovu održivost. Prijedlog Direktive o autorskom pravu koji je u Europski parlament proslijedila Europska komisija, ničime ne ugrožava prava i poslovanje ostalih igrača na digitalnom tržištu, već predstavlja dobro izbalansirano rješenje kojim se ispravlja tržišna nepravilnost i jamči provedba prava kreativaca i pravedno tržišno okružje. Jedino se tako može osigurati rast i razvoj digitalnog tržišta. Bez sadržaja, nema ni digitalnog tržišta! Europska komisija to je prepoznala, a vjerujemo da će glas autora i kreativaca čuti i prepoznati i ostali europski političari.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame