Aktualno film Glazba POP COOLTURA

Modri kavez Brune Bajić: Glazba iz dokumentarca o pomorcima i njihovim obiteljima

Soundtrack ‘Modri kavez’ dio je priče koju je postavila splitska filmašica Bruna Bajić. Njezina je želja bila prenijeti ljudima dirljivu i emotivnu priču o životu pomoraca i njihovih obitelji. Ovim je filmskim ostvarenjem u tome i uspjela i otkrila svoje iskrene emocije te opisala jedinstveni put stvaranja. „Glazba, film, stvaranje… sve je to život. Nekad mala pobjeda nad njim, nekad rezonanca sinergije, nekad oda i zahvala. ‘Modri kavez’ je priča s dubokim korijenom koji seže davno u moje djetinjstvo, ali ne priča o njemu, već zajedničkom nazivniku svih ljudi koji žive od mora i s morem: rastancima i sjećanjima. Od nijednog od tog dvoje u pomoračkim obiteljima nije moguće uteći. Sve i da poželite”, kaže autorica.

Dokumentarni film ‘Modri kavez’ podcrtan je jedinstvenim soundtrackom na kojem su zajedno s Brunom, uz veliki entuzijazam i puno ljubavi, radili Nikola DžajaOzren K. Glaser i Marijan Ban. Tematske sekvence tražile su glazbenu moderaciju koja će biti dovoljno glasna da podcrta sliku, a dovoljno tiha da joj ne oduzme dominaciju. Džaja je pritom bio autor koji je od samoga početka prepoznao dinamiku i emocije ‘Modrog kaveza’ i svojim talentom dosegao horizonte obojane emocijom i dostojanstvenošću. Način na koji prepoznaje sjetu s dozom radosti, redateljici je uvelike olakšao uokviriti ‘Modri kavez’.

Glaser se već okušao u stvaranju filmske glazbe za film ‘The Reader’ s Kate Winslet, a na ovom je ostvarenju sudjelovao gostujućom skladbom ‘Modri kavez’. Skladba se pojavljuje u dvije varijate, kao instrumental i uz moćnu naraciju Marijana Bana. Time je njihov timski rad upotpunio epskim emocijama dostojnim mora, pomoraca i njihovih obitelji koje znaju što znači živjeti živote na ugovore. Ban je svojim jedinstvenim vokalom ovjekovječio tekstove Alfonsa Bezmalinovića, koji je jednu od dvije pjesme na soundtracku, ‘Čekaj me još malo’ napisao davne 1979. svojoj supruzi, a drugu nazvanu ‘Modri kavez’,posvetio timu filma, samom filmu kao i svim hrabrim pomorcima, mornarima. Ovaj soundtrack slušatelju približava bit priče rastanka, života, dočekivanja i prije svega, ljubavi.

 

PJESMA ZA RASTANAK

Ima nešto u toj ljubavi. U tom čekanju. 

U rastancima i sastancima. 

U trenucima kada vrijeme sporije teče, 

U trenucima kada znaš da si sam, a nisi sam. 

U trenucima kada ljubav grije na daljinu, u trenucima kada postanete obitelj, 

U trenucima kada obitelj postane cijeli svemir, 

U trenucima kada je svemir samo ljubav.

‘Pjesma za rastanak’ moj je mali emotivni prostor u kojem sam se usudila reći u ime mnogih: ima nešto u toj ljubavi. Uistinu, ona pokreće sve na svijetu čime se možemo pohvaliti i što nas čini istovremeno lomljivima i snažnima. Dobrodošli na naše modro putovanje kroz tonove koji ne njeguju kult vremena ni prostora. Samo ljubavi, razumijevanja i onoga na što često zaboravljamo: koliko smo slični.” – podijelila je redateljica.

Ovaj film nije jedino Brunino osvarenje. Napisala je i knjigu ‘Redateljski memoari: Put u Modri kavez’, knjigu za djecu sa ilustracijama i glazbom ‘Modri horizonti i njihovi čuvari’, a u planu je i još jedan dokumentarni film ‘Modri kavez II’.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame