Aktualno Celebrities Glazba Interview POP COOLTURA showbiz Zabava

Sassja: Ne zanima me ako vam nedostaje žena na rep sceni

Razgovarali smo s bosanskom repericom i brbljavicom Sassjom prije skorašnje promocije i koncerta u Zagrebu i to 9.3. Vintage Industrial Baru.

* Ako nam možete reći nešto o svojim predreperskim danima i korijenima? Kakvi ste bili prije rep karijere?

Uvijek sam bila na nekim pozornicama ili zbog muzike ili glume. Ja uopšte ne bih rekla da sam u nekoj rep karijeri, MC sam, pišem i lijepim te tekstove na muziku i to je to. Rekla bih da MCijam od uvijek, samo mi jako glupa riječ pa radije kažem da repam. Imali smo centar Telex u kojem su se skupljali bendovi, svirali, pjevali, pa tako i ja. Svirala sam malo gitaru, započinjala nekoliko bendova, imamo i gomilu nesnimljenih ili loše snimljenih pjesama i kad god se vidim sa nekim od te ekipe slijedi priča kako ćemo to završiti baš ovaj mjesec. Upravo sam se vratila sa jedne od proba, pa ćemo vidjeti da li će se ovog mjeseca nešto desiti. Sassja sam postala kada sam sama počela praviti neki dub i reggae i repati preko toga jer je jedini način da završim pjesmu bio da je sama potpuno uradim. Crtala sam grafite, išla na reggae žurke, upadala u HC šutke, ali sam uvijek bila samo za pozitivne vrste muzike. Pod tim mislim, rep, reggae, punk, rock, bilo koji zvuk dokle god pjesma edukuje čovjeka, govori o miru, ljubavi, jednakosti, bitnim
osjećanjima. Ne volim sad ovaj rep pun agresive i mržnje.

* A kako je ušao rep u život? Tko je najveći utjecaj?

FMJAM je na sve nas u Tuzli uticao, Soul ponajviše, a “reperica” uz mene su prilično mediji ubacili. Morali su nekako u naslovima definisati šta ja tu radim, a valjda je kod nas nevjerovatno da se može repat i preko drugačijih beatova, pa praviti raggamuffin, grime, dubwise, rapcore itd.

* Koje su glazbeni utjecaji najviše oduševljavali u vrijeme kad ste počinjali a koji su sad?

Najviše me oduševljava riddim kultura, legendarni riddimi poput Tempo riddima, Promised Landa ili Slend Tenga. U zadnjih godinu-dvije nisam stigla upratiti nove riddime koje izlaze, ali već par mjeseci kopam stalno po internetu. Volim i pratim s kim rade Manudigital, Max Rubadub ili Dreadsquad, te ako General Levy, Pupa Jim ili Soom T naprave nešto novo. To je kultura koju nećeš vidjeti baš na TVu ali srećom imamo internet sad.

* Je li rap pretežno muška glazba? Jer osim vas s hrvatske strane postoji samo Remi s kojom imate duet i Diyala povremeno a sa srpske Sajsi MC i Mimi Mercedes – sto nam možete reći o ženskom rapu na Balkanu i svakoj od izvođačica? 

Jako me mrzi opet odgovarati o tome da li je rep muški ili nije. Zaista vam ne mogu opisati koliko me ne zanima jer vam (novinarima čini mi se) nedostaje žena na sceni. Stalno me pitaju o tome, a evo iz intervjua u intervju sve više žena počinjete nabrajati. Vjerovali ili ne, mi nismo u kontakti a i ne poznajemo se lično, da, bez obzira što smo žene. Najbliža sam sa Remi, često se družimo, jako je poštujem i zahvalna sam joj jer je uvijek tu kad zapne. Sajsi sam upoznala prije par mjeseci i baš smo se lijepo družile, a Diyalu i Mimi ne poznajem uopšte.

* Možete li nam otkriti vi neka nova imena vrijedna pažnje? Stanje na sceni.

Ne, naročito u repu kod nas. Kako ja sada vidim šta se događa to su ovi što su od repa napravili narodnjake i rokaju to, dijaspora je u transu, svaka čast. Sljedeći su ovi koji se takmiče ko ima tvrđi zvuk, ko hejta bilo šta, ko više ismijava bilo šta, imamo pištolje i zarađujemo pare od repa. Tvrd zvuk i pjesme o ničemu. Ima par kojima nije bitno da li je zvuk tvrd nego da su smiješni, pa su mi samo bad copy od Bad Copyja, a nikog novog
nisam čula da kaže nešo konkretno. Nešto o sebi, ljudima, psima, gradu bilo čemu sa i malo duše. Osim FMJAMovskih ovih repera, carevi su mi Kendi i Smoke Mardeljano, a sa Who See bih definitifno voljela opet raditi jer skupa brijemo na tu reggae stranu.

* Kakav je odnos s FM Jam kolegama? Odatle su i Edo i Frenkie potekli zar ne?

Mi smo svi zajedno, nema tu odnosa ili neodnosa. Svako radi na svojim projektima a kad god treba pomoć tu smo svi za njega.

* Vaša dosadašnja diskografija i put. Je li dugo trebalo probijati zidove? 

Imam jedan demo album iz 2010.godine i evo dva potpuna albuma u protekle tri godine. Nekoliko pjesama sam postavljala onako na internet nevezano za albume, pa se i sada možda mogu naći negdje online.

* Sassja uživo. Bend ili DJ ili oboje? Kakvi su vam lajvovi najdraži? 

Različit je osjećaj pa moram reći da su mi oba lajva draga. Sa bendom je prednost jer imaš cijelu ekipu tu i prije nastupa i na bini, a nekad mi to nedostaje kada sam sama. U drugu ruku, koliko god da je velika bina, zasmetaju mi drugi ljudi kada se uživim u neku pjesmu i divljam okolo ahahah, tako da obje opcije imaju svoje prednosti.

* Planovi za novu sezonu…

Uskoro bi trebao izaći i posljednji spot sa No problemo albuma, “Savana” pjesma napravljena u suradnji sa Rundekom. Planirani proljetni koncerti u Hrvatskoj i Srbiji , a valjda upadnemo i na nekoliko ljetnih festivala. Skoro sam završila neki reggae na engleskom, ne znam da li će producent (obzirom da je daleko u Meksiku) završiti sve pa da vam mogu obećati da će pjesma uskoro izaći. Voljela bih, jer je to nešto što želim od uvijek uraditi, ali nikako da nadjem prave riddime a ovaj mi se baš svidio. Sa jednim tuzlanskim bendom sam upolovila pravljenje nekog rapcora, pa ćemo nadam se i to nekada objaviti. Nezgodno je ako ti planovi zavise i od drugih ljudi, pa tako ne možeš znati da li će oni odraditi svoj dio posla.

Planiram pisati, to znam, možda počnem neki blog, a svakako ću vriti onako neki reggae iz zabave. Mislim da neću neko vrijeme izbaciti cijeli album, hoću malo da odmorim, provedem vrijeme sa porodicom i slušam muziku.

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame