Aktualno Festivali film inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz

Ekskluzivno iz Berlina: Becoming Astrid (P. F. Christensen) – korektan biografski film

“Gospođo Lindgren, kako to da tako dobro razumete decu kad već dugo niste bili dete?”, pišu deca u rođendanskim čestitkama ostareloj autorici Pipi Duge Čarape. I zaista, ona se pisanjem za decu nije bavila kao dete, već kao sredovečna žena i požrtvovana majka, pritom i svojevrsna svetica ženske emancipacije u tada još uvek relativno rigidnoj Švedskoj.

Becoming Astrid u režiji Pernille Fischer Christensen je film o njenoj mladosti dok se još prezivala Eriksson, dok je bila sekretarica i povremena novinarka, dok još nije počela da priča priče i dok se još nije zbližila sa gospodinom Lindgrenom. Ta mladost je bila obeležena vezom sa starijim još ne-razvedenim Blombergom (Henrik Rafaelsen) koji je mladu Astrid (Alba August) uveo u novinarstvo, te skrivenim rođenjem njihovog sina Larsa – Lassea u Danskoj, njegovim odrastanjem u hraniteljskoj familiji i Astridinom mukom da osigura uslove sebi da sama može podizati sina kada ju je Blomberg već razočarao svojim sebičnim i kukavičkim postupcima.

Kroz sve to se Astrid probijala uglavnom sama, često bez ikakve moralne i finansijske podrške, čak se noseći sa osudom društva i familije, pa unekoliko trijumfalni kraj dolazi sasvim očekivano. Nije to film bez problema, kako etičkih (implikacija da je šesnaestogodišnja devojčica zavela sredovečnog udovca je mogla biti izvedena suptilnije), tako i u smislu motivacije likova (transformacije kroz koje prolazi Astridina majka od fundamentalnog hrišćanstva preko oportunog licemerja do potpunog okretanja u smeru čiste dobrote, plastične su i grube), pa i u zanatskom smislu (dramaturški, film negde pri sredini pada u tempu, a drmusava kamera iz ruke u scenama eksterijera ne dodaje ništa po pitanju dinamike, a nervira opasno čak i one najstrpljivije jer nema šta tražiti u ovakvom filmu). Dok bi to potopilo neki drugi film, ovde je to samo manji problem, pa je Becoming Astrid u najmanju ruku korektan biografski film.

Da bude ipak nešto više od toga je zasluga mlade glumice Albe August koja tako snažan lik igra bez i najmanje greške, sjajno pogođenim detaljima perioda poput scene i kostima u kojima osećamo bogatu teksturu, ali i nekim drugim, sitnijim detaljima poput savršeno pogođene dečije psihologije kakva se retko viđa na filmu. Becoming Astrid ne pomera granice, ali je primer kvalitetnog biografskog filma. (Marko Stojiljković)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame