Aktualno auto moto inmediasres mediji PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Bijeli kaos: Hrvatska pod snijegom – službe sliježu ramenima, ralice nisu dovoljne, vojska uključena

Lika i Gorski kotar su pod naletima snijega bile gotovo prometno odsječene od ostatka države, a vojnici pomažu lokalnom stanovništvu u brdskim selima. Fotografije i videosnimke cesta i autocesta zatrpanih snijegom i ralica koje neprestano prolaze cestama obilaze, a zbog teških vremenskih uvjeta upozorenja su izdale sve dežurne službe – HAK, HAC, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja, uključuje se i vojska, MORH, u pripravnosti je oko tisuću vojnika.

Prema podacima DHMZ-a, najviše je novog snijega na Plitvicama (27 cm), Ogulinu (22 cm), Slunju (21 cm), Gospiću (20 cm) i Delnicama (18 cm). U Delnicama je trenutna visina snijega čak 118 cm, u Ogulinu 77 cm, dok su na Zavižanu  222 cm.

Uz novi snijeg u subotu očekuje se prolazni prestanak oborina, a krajem vikenda kreće novi snijeg uz najavljene temperature do 20 stupnjeva ispod nule.

Iz DHMZ-a navode: “Potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje se znatni pad temperature uz vrijednosti između -10 °C i -5 °C, u gorju moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a osobito na sjevernom dijelu i mjestimice do -3 °C. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegdje u gorju i -20 °C. Dani će biti studeni pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti ispod 0 °C. Negativnih vrijednosti jutarnje temperature bit će i na Jadranu, a osjet hladnoće dodatno će pojačati jaka bura. Ponegdje duž obale ni dnevna temperatura neće biti viša od 0 °C. Hladni val koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći dio Europe, može prouzročiti probleme na infrastrukturi te opskrbi energijom, upozorava DHMZ. “Zbog jakog vjetra i poledice nastavit će se problemi u prometu. Također može doći do štete uslijed smrzavanja već propupalih poljoprivrednih kultura, osobito u Dalmaciji. Upozoravamo da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame