Aktualno knjige POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Pola stoljeća Corta Maltesea: Kratki vodič kroz stripovski kult kultova Huga Pratta

Corto Maltese.
Pustolov, mornar, romantičar, cinik. Miljenik žena. Skitnica sa zlatnim srcem. Nezaboravni strip junak je u srpnju prošle godine navršio 50 godina od svog prvog pojavljivanja. Ono što me kod njega uvijek fasciniralo je kultni status među onima koji uz more i od mora žive. Puno puta sam se uvjerio kako se na sam spomen njegova imena mnogima na licu pojavljuje onaj tajanstveni, zagonetni smiješak usprkos činjenici da nikad nisu pročitali niti jedan strip. Mislim da u popularnoj kulturi nema pun likova koji uživaju sličan status.

PAR RIJEČI O HUGU PRATTU

Cortov autor Hugo Pratt (Rimini, 15. lipnja 1927. – Lausanne, 20. kolovoza 1995.) crtanjem stripova počeo se baviti još u ranoj mladosti. Zajedno s dvojicom prijatelja u sedamnaestoj kreira lik ‘As pika’, varijaciju na temu američkih superheroja da bi nakon toga dobili poziv od argentinskog izdavača Cesarea Civita nakon čega sele u Buenos Aires. 1953. Hugo kreira odličan western serijal ‘Narednik Kirk’, nakon čega slijede ‘Ana iz Džungle’, ‘Fort Wheeling’ … U Londonu radi za ‘Daily Mirror’ i ”Sunday pictorials’. U Italiju se vraća 1965. s reputacijom jednog od najznačajnijih strip autora svoga vremena. A povijest tek dolazi…

PAR RIJEČI O CORTU MALTESEU

U srpnju 1967. izlazi ‘Balada o slanom moru’ (Una balatta del mare sallatto). Svijet prvi put upoznaje lik Corta Maltesea. Po mnogima svojevrsni alter ego samog Huga Pratta mada je biografija potonjeg u mnogim dijelovima i luđa od biografije samog mornara (četiri žene, život u Etiopiji, Argentini, Brazilu, Londonu, druženje s Dizzy Gillespiem, indijancima iz plemena Xavante, preci Židovi fašisti (?), vlasnik kućne biblioteke koja je brojala 30 000 knjiga …)
Corto (u španjolskom žargonu ‘osoba dugih prstiju’ – čitaj ‘lopov’) je šutljivi kapetan rođen u Valetti 1887. Kao sedamnaestogodišnjak ukrcava se na brod ‘Zlatna taština’ i njegovo prvo pojavljivanje na stranicama stripa je više nego bizarno. Vidimo ga razapetog na splavi što je poslije izazvalo brojna tumačenja. Inače, radnja ‘Balade’ smještena je u razdoblje prije 1.svjetskog rata na otoku Escondidi u Tihom oceanu. Corto se nalazi među galerijom živopisnih likova; domorodaca, društvenih otpadnika, gusara i varalica predvođenih tajanstvenim Monahom. U daljnjim avanturama koje se protežu od Uskršnjih otoka, Brazila, Amazonije, Čilea, Sibira pojavljuje se čitav niz stvarnih povijesnih osoba poput Jacka Londona, Ernesta Hemingwaya, Hermanna Hessea, Butcha Cassidyja, Turčina Enver-Pašu, Staljina …

Žene bi bile divne kad bi im mogao pasti u naručje, a da im istovremeno ne padneš u šake. (CORTO MALTESE)

U rodnoj Francuskoj o Cortu je napisano oko 70 doktorskih disertacija. Njime su se bavili sociolozi, historičari umjetnosti, književnici … Sjećam se da, dok je izlazio u ondašnjoj ‘Stripoteci’, među širim čitateljstvom nikad nije bio osobito popularan. Taj filozofski pristup i priča koja nije bila na prvu loptu nije bila za svakoga. Sam Umberto Eco je izjavio da kad se želi opustiti čita Engelsove eseje, a kad se u čitanju želi angažirati posegne za Cortom. Biti krajnje skoncentriran i pritom uživati u tome – to bi bio najbolji opis čitanja Corta i stripova Huga Pratta općenito.

”Corto Maltese će otići, jer u svijetu u kome je sve elektronika, u kome je sve proračunato i mehanizirano, nema mjesta za tipa kakav je on. Corto ne prihvaća ovakav svijet i život. Corto voli odlaziti , poželjet će  otići i trebamo ga pustiti, jer on je prijatelj, i ako ne želi ostati s nama , biće to zato što ima dobre razloge za to” (HUGO PRATT)

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame