Aktualno Celebrities film Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Kendrick Lamar: Black Panther (soundtrack) – sve čari crnačke kulture i utjecaj na globalni mainstream

Kendrick Lamar trenutno nije u stanju napraviti krivi korak. Svaki se pokret zasluženo veliča od strane najbitnijih glazbenih kritičara i fanova dok se glazbeno pričaju magične priče o ne toliko čarobnoj stvarnosti. King Kenny je upravo zato bio savršen odabir za prijenos života kralja TChalle u glazbeni okvir. Iako je krojen da odgovara filmu, album ima vlastiti gravitacijski krug te preživljava samostalno zahvaljujući vrlo dobrim pjesmama koje hvale sve čari crnačke kulture i njenih utjecaja na globalni mainstream.

Redatelj filma, Ryan Coogler, odabrao je Lamara za suradnju zbog tema obrađenih u glazbi utjecajnog glazbenika. Crnački identitet i borba, srčano hvaljeni na albumima Lamara, odlično se poklapaju s ciljevima filma koji nije običan superherojski projekt. Glazba je morala pratiti film u izražavanju
spiritualnosti, fragilnosti moći i kod dubljih introspekcija protagonista, kao i kod žaljenog antagonista.

No prava čarolija leži u eksplozivnoj i šarenoj instrumentaciji koja oblači većinu pjesama. Odražava se radikalnost i predivna složenost filmskog svijeta dok su površno opipljive tradicionalne vrijednosti kao i moderne ambicije. Ono na što se može prigovoriti jest lirična strana. Iako daleko od lošeg ili osrednjeg, može se primjetiti kako Lamar nije uložio svu svoju moć u pisanje, aspekt koji bi sigurno bio kvalitetniji na samostalnom projektu. Usprkos tome, eksperimentacija na instrumentalnoj strani i grljenje inspiracija čine ovaj rad samostalnim i stabilnim bez oslonca na sam film. (Domagoj Jurić)

+ All The Stars, X, The Ways, Opps, Paramedic!, King`s Dead, Pray For Me
– Seasons

7/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame