Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike moda POP COOLTURA sex showbiz Zabava

Lana Jurčević: Usne kao milijun watti – kako se rade popularni i moderni narodnjaci

Prva i najosnovnija pogrešna premisa slušatelja ovih prostora je kako su turbo folk i narodnjaci unazadili glazbu ovih terena. Nisu. Baš suprotno, ostavili su pečat vremena, podneblja, autentičnog doživljava velike većine nediskriminiranih slušatelja ovih područja. Snobovski je eliminirati ih apriori i postavljati se nadmeno nad bilo kojom ma kako površnom glazbom i stilom koji su tema rasprave.

Druga je stvar zapadanja u zamku objašnjavanja i ozbiljnijeg pristupanja materiji koja sama po sebi ne treba niti želi biti doživljena ozbiljno. Seciranje tetrapaka. Naime, pisati dubiozne traktate i dubinske analize o nečemu čemu je svrha garniranje klikova, zabava, nepretenciozna i neopterećena šarena laža za ljude kojima nedostaje slatkog u životu, jednako je besmisleno kao i apostrofirati te zvuke lošima. Pristajući na spomenute zamke imamo novi spot Lane Jurčević. Mladog, lijepog, rasplesanog, ambicioznog i poprilično fokusiranog grla na ono što želi i kako to postići na regionalnoj glazbenoj sceni. Uz pomoć launch YT kanala s milijun pretplatnika te atraktivnog video spota u kojem se neće libiti koketirati s ženskom ljubavlju i maženjem u krevetu, cilj opravdava sredstvo.

Raščlanimo li je ipak na proste faktore, ono što je izvrsno u novoj Laninoj pjesmi je instrumental (kojeg nota bene sama potpisuje) istočnjačkog prizvuka, ali vrhunski umotan u moderno produciranu ritmiku, saksofonski solo hook, dočim je ono što je neslušljivo i nepodnošljivo rimovanje, banalne, priglupe, mozgovrijeđajuće rime uz nadnaravno idiotski dodatak latino dionice. Kako se dokazala autorski Lana je sama sposobna raditi daleko manje neumnih stihova i raditi to jednako uspješno uz hopa cupa ritmiku, a osobito sebe kao plesačicu u još uvijek vrhunskoj formi.

Kad bi se potrudilo više i oko ostalih detalja ne bi je se smatralo više moderniziranom cajkom već djevojkom koja bi uz engleski kao izražajni jezik u pjesmama bila al pari jednoj Rita Ori, Dua Lipi ili ostalih iz ovog podneblja usvojenim globalnim pop zvijezdama. No, stvar je uvijek dometa suradnika i odluka koliko se rizik isplati. Dotle, za koga je – ovo je predobro.

Ili da završimo lirski do njenog stila. “Ako je gledate s poslovne strane/Lana je zakon i nema mane/sve da u šaku jada stane/i dalje je vatra i dalje je plamen/ali badava znoja i badava truda/ako je služe ljudovi bez muda/Lana bi mogla i više i bolje/nije do znanja nije ni do volje/samo do toga s kim se radi/tko je karijerom plati i nagradi/na kraju krajeva lova se računa/a ne kome će krpice a kome će kruna…”(JA)

6/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame