inmediasres Kritike mediji Politička aktuala POLITIZAM

Zagreb Light Brigade: Stop The War In Syria

Stop The War In Syria, foto IL

“Rat nije glamurozan niti privlačan. Monstruozan je. U njegovoj prirodi samo su tragedija i patnja.” — Dalai Lama

U subotu 17. ožujka na glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu aktivisti Zagreb Light Brigade-a izveli su budnički performans kako bi upozorili na rat i stradanja u Siriji. Tako je petnaestak aktivista simbolički upravo na željezničkom kolodvoru, mjestu gdje svjedočimo sve većem broju migranata i izbjeglica iz te zemlje — postavilo velik svijetleći transparent na kojem je bila ispisana glavna poruka — STOP THE WAR IN SYRIA.

Sirija je prošlog tjedna ušla u osmu godinu rata. To je sedam godina besmislenog rata, sedam godina patnje Sirijaca i Sirijki, sedam godina razaranja, sedam godina ravnodušnosti svjetske zajednice. Rat koji je doveo do blizu pola milijuna izgubljenih života, milijun ozlijeđenih i dvanaest milijuna raseljenih. Mi stojimo uz naše prijatelje Sirijke i Sirijce koji su novi dom pronašli u Hrvatskoj, kao i uz ostale ljude iz Sirije koje tvrđava Europa ne želi prihvatiti. Ona ista Europa, kao i ostatak zapadnog svijeta, koji prodajom oružja profitiraju od ovog i drugih ratova.” — ističu iz te zagrebačke inicijative.

Iako je performans te kišne večeri prošao mirno uz okupiranje pažnje tek nekolicini nijemih promatrača, kako to gotovo uvijek biva, nije moglo bez sitnih provokacija. Tako je jednom prolazniku kojega ne smijete pitati gdje je bio devedeset i prve, borba za zaustavljanje rata u Siriji izgledala besmisleno i nepotrebno, te je prosvjednicima poručio kako bi bilo bolje da ganjaju komuniste koji su razjebali ovu našu državu.

Iz inicijative Zagreb Light Brigade samo su mirno odvratili kako se i u Hrvatskoj devedesetih pozivalo na okončanje rata, te da upravo što poznaju strahote i stradanja i oni pozivaju na okončanje rata i genocida u Siriji. “Dosta je krvoprolića! Dosta je ravnodušnosti! Ljudskost mora prevladati.” — zaključili su aktivisti.

Zagreb Light Brigade dio je međunarodne mreže Light Brigade inicijativa koje se bore za društvenu, klimatsku, političku i ekonomsku pravdu pomoću kreativnih akcija.

Stop The War In Syria, foto IL
Stop The War In Syria, foto Enchi
Stop The War In Syria, foto IL
Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame