Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Goran Bare & Majke: Ljubav krvari – izvrsna klaviristička blues stvar kojoj je smetnja samo njen pjevač

U vrijeme “Razuma i bezumlja”, kad su bili koherentan i referentan bend čije ste članove poznavali po načinu krvarenja po svojim instrumentima, Majke su mogle predstavljati realan odraz onoga što su pjevali. Tada se pjevalo “Ljubav ubija”. Puno previše godina nakon ostalo je od Majki samo gažerski bend pratećih muzičara koji će prvom od nejednakih Goranu Baretu držati štangu između dva glazbena javljanja. Dakle nisu više ni Štićenici ni Plaćenici ni bilo koja treća varijanta njegovih gažera već je matični bend stavio iza svog imena pretvoreći ih u pratnju. Jedan od Baretovih velikih uzora i heroja Keith Richards bi rekao prilično šupački potez kad je komentirao slične poteze svojih generacijskih igrača iz domaje.

Nova stvar je izvrstan klaviristički blues, sporovozni, tekući, puni, efektni i slikoviti blues. Kojem je začudo jedina smetnja Baretov vokalni, lirski i svi ostali manirizmi. Njegova lirska vrijednost zapravo nikada nije bila evaluirana na način mimo masovnog obožavanja i nekritičkog hvaljenja njegovih skica jer ga se više doživljavalo po tome kako bulazni bedastoće o predsjednici, političarima ili Rozgi nego o onome što i kako pjeva. Danas kad pušta ljubav da krvari “Ljubav krvari” je devetominutni ep unutar kojeg je ispričao sve svoje apokaliptično destruktivne skice patnje, krvarenja i već dobrano izlizanih i silovanih motiva kojima se stalno vraća, na razini ne osobito darovitog srednjoškolca, čije su lirske skice bile odgajane slavonskom ravni. On ljubav u friškoj stvari uspoređuje sa zlostavljanom ženom i popjevava uz podlogu složenu da prati njegove limitirane lirske domete. Na žalost, ovdje je trebalo postupiti upravo suprotno, ali nije imao tko obuzdati Baretovu želju za pjesničarenjem.

Da postoji Bare čije bi lirsko i pjesničko vrelo bilo iole vrijedno ovoliko sjajno razlivene stvari sad bi govorili o neupitnom remek djelu novijeg hrvatskog rock and rolla, ovako je riječ o sjajnoj atmosferičnoj stvari čijem instrumentalu smeta i odmaže glavna uloga. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame