Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Cardi B: Invasion Of Privacy – ništa novo ali svejedno čudesno od nove reperske zvijezde

Cardi B je proživjela godinu koja se najjednostavnije može protumačiti kao početak divnog sna, jednog iz kojeg bi se oklijevalo probuditi. Za nju je to bila potvrda podnesene žrtve i validacija ambicije i talenta. Bivša djelatnica strip kluba je godine plesa i očekivano neugodnih trenutaka prenijela u ohrabrujuće pozitivni i asertivni ljetni banger Bodak Yellow koji je zaslužan za iznenadnu i pomalo neočekivanu preobrazbu u najveću glazbenu zvijezdu trenutka. Naime kako je “trenutak” ključna riječ prethodne rečenice, osjetna količina publike je priželjkivala brzo gašenje  plamena, prozivajući repericu kratkotrajnim fenomenom. Ne mogu dovoljno naglasiti činjenicu kako osobno nisam bio veliki fan strke stvorene oko osobe s jednim hit singlom niti sam očekivao njen dugotrajniji ostanak na nemilosrdnoj sceni.

Cjeloukupna hajka se svela na najavljeni debi album te je začuđujuće ostala neokrznuta prolaskom vremena dokazujući nevjerojatnu staminu. Očekivanja iskreno nisu bila visoko, svedena na iščekivanje niza jednostavnih trap bangera koji bi uveselili polaznike klubova sa željom provjetravanja
misli. Štoviše navedena izjava je bila gornja granica, prag kojeg nisam mislio da album može dostić dok su ideje o postizanju dubine potpuno odbačene kao nelogičnosti.

Cardi B zaslužuje sve pohvale što je natjerala autora ovog teksta da proguta riječi objavom jednog od najljepših iznenađenja glazbene godine. “Invasion of Privacy” elevira karakteristike reperice te ih prikazuje u najljepšem svjetlu. Prekonoćno dobiveni status osobe pokrivene očima kamera stečen je drskom, ambicioznom i simpatičnom osobnošću koja je morala biti potkrijepljena sirovim talentom. U konačnici Cardi je snažna reperica s upečatljivim vještinama, specifičnim i teškim naglaskom te izrazito humorističnim i iskrenim stihovima izrečenim bez dlake na jeziku.

Dok mnogi suvremenici pretrpavaju albume do trajanja epskog filma, Cardi nudi precizno organiziran rad kojim dokazuje sigurnost u kvalitetu i komercijalnu vrijednost materijala. Album tvori eklektičnu kolekciju pjesama s pametnim i krajnje duhovitim tekstom te fenomenalnim gostima. Želje za ispraznim bangerima su ispunjene u pogledu da su izvedeni gotovo bez greške dok ona nenadana dubina čini osovinu djela oslobađajući prostor srcu da kuca što jače u grudima albuma. Sam uvod u album, Get Up 10, bez cenzure oslikava teške početke te ponosno nosi teret života i plodova rada. Već u ovom trenutku je osjetno kako se ne radi o jednostavnom pop albumu već o konkretnom hip hop izdanju koji baca mnoge muške kolege na koljena. Dojam ranjivosti je stečen slušajući pjesme poput Ring ili Thru Your Phone koje uspješno ostvaruju povezanost slušatelja s izvođačicom ne riskirajući kredibilitet projekta dok emocionalna sigurnost i snaga dominiraju ostatak albuma.

Ukratko “Invasion of privacy” ne donosi ništa novo na stol ali postoji nešto čudesno oko dvadesetpetogodišnje reperice koja bez znakova straha obilazi nametljive pop rap trendove ispred kojih pokleknu mnoge žene u hip hopu. Drago mi je da sama umjetnica razumije kako je upravo kvaliteta sredstvo pomoću koje se osigurava dugovječnost i kroji ime. Cardi B je stvorila album u kojem se može beskonačno uživati, a mi se možemo pitati ako postoji nešto ljepše. (Domagoj Jurić)

+ Get Up 10, Bodak Yellow, Best Life, I Like It, Ring, Bartier Cardi, Thru Your Phone, I Do
– Be Careful

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame