autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM mediji Politička aktuala POLITIZAM TOP VIJEST

Model opstanka Hrvata: Mi i svih ostalih 8 milijardi

Neki hrvatski političari otkrili su novi, genijalan način opstojnosti hrvatskog naroda u bespućima svjetske politike. Umjesto da se neuspješno bore protiv drugih naroda, oni predlažu da budemo ti drugi. Ne samo kao oni, nego i više od toga. Lider SDP-a Davor Bernardić – Bero tako je izjavio da je “Sloveniji potreban izlaz na otvoreno more, jer je to pomorska zemlja”, te će njegova stranka sa slovenskim socijaldemokratima riješiti taj problem. Desne stranke nisu u stanju dogovoriti se, jer im je važnije da na fonu nacionalne netrpeljivosti prema susjedima dobiju izbore u zemlji. Stoga je Bero odlučio krenuti savim drugim putem: udovoljiti Slovencima u svemu što traže, kako bi se postigao sporazum. To će, naravno, uništiti slovensku desnicu, budući da će ljevica ostvariti sve nacionalne ciljeve i desnica će izgubiti svoj razlog za postojanje. Tako će Bero jednim udarcem uništiti i hrvatsku i slovensku desnicu uz minimalnu cijenu od nešto hrvatskog teritorija na moru. Zar to nije fantastično? Beri odmah treba dati Nobela za politiku.

Međutim, hrvatska pravaška desnica, ona prava, koja bi svoje postrojavanje 10. travnja trebala redovito obavljati u crnim pidžamama u bolnici Vrapče uz duplex terapije, postrojila se opet na Trgu bana Jelačića ispod američke zastave i sa slikom Oca domovine Ante Starčevića odaslala pozdrav Trumpu. Tako smo se mogli uvjeriti da dok ne stignu izraelski višenamjenski lovci F-16 imamo u zemlji pristojan broj aviona spremnih za polijetanje, možda i nešto više od naručenih 12 komada. Problem je, doduše, u upravljačkom sustavu i, hm, elektronici, koja se prilično kvari. Jer, da nije tako, možda bi dotični poklonici Starčevića pročitali što je sam Ante Starčević doista napisao o ljudima koji se uvlače u dupe stranim gazdama ili koji si traže vođu, ‘gončina’, koji će ih tjerati kao guske ispred sebe. Čini se da su se za pozdrav Trumpu odlučili jer im je ipak neugodno pozdravljati ponovo izabranog mađarskog autokratskog predsjednika Orbana ispod spomenika banu Josipu Jelačiću. Koji si s Mađarima baš nije bio na ‘ti’.

Novi nacionalni preporod, kurikularnu reformu, vodit će prema odluci premijera Radovan Fuchs, čovjek čiji preci za razliku od poznatijeg Vatroslava izgleda nisu smatrali da bi prezime trebali kroatizirati u Lisinski. Prema ministrici obrazovanja Divjak, mi znamo da su hrvatski dokumenti po kojima će se reforma provoditi izuzetno dobri. Kako? Jer su ih takvima ocijenili finski i drugi strani stručnjaci. Je li nekome možda palo na pamet pitati i narod što o tome misli? Baš i ne, jer valjda je svakome jasno da se opstojnost hrvatskog naroda ne temelji baš na tom narodu, nego prije na krležijanskoj krilatici “trovarsi altro sinjore”.

Zato će boje hrvatskog naroda dosljedno obraniti konzervativci iz patrijarhalnih udruga U ime obitelji i Vigilare, i to bijelu i žutu s grbom državice Vatikan. Jer, nas i svih katolika ima više od Rusa. Njih i Srba 300 miliona, a nas i katolika cijela milijarda. Ima nas. Premda, ako bismo od toga odvojili žene, preostalo bi svega oko 500 milijuna, ali i dalje više od Rusa i skoro jednako kao svih Europljana. Nedostatak empatije prema ženama nadoknadit će se lako ljubavlju prema djeci koju su stari Grci zvali ‘filia’. Uglavnom muškoj. Stoga će se bezodvlačno organizirati referendum protiv Istanbulske konvencije, na kojem će za sada svejedno glasati i žene. Dok se ne odluči drugačije.

Plenković, međutim, točno zna što želi. On je oduvijek bio za Istanbulsku konvenciju kao zalog opstojnosti hrvatskog naroda, premda je u dokumentu Europskog parlamenta uočeno da je posebno tražio da ga se izbriše s popisa onih koji su glasali “za”, jer je odlučio ipak biti “protiv”. Vrlo je važno imati premijera koji zna što hoće. Na primjer kad želi pomoći Ukrajini da integrira svoj okupirani teritorij i sačuvati Agrokor od Rusa, pa na kraju nehajno utvrdi da je Rusima pripalo više od 40% Agrokora, kojeg će uz malo truda navući i na preko 50%. S INA-om će biti sasvim drugačije. Ostat će i dalje MOL-ova, pa uz malo truda zapravo ruska. Tako će nam hrana i energija biti ruski. No, nama će ipak za utjehu ostati mahanje američkim zastavama na Trgu i višenamjenski lovci s izraelskom elektronikom stari 40 godina umjesto ruskih MIG-ova. Nije ni to tako loše kako se čini. Ne treba biti nezahvalan.

Osim što će i luke biti Končarove, to jest ruske. Pelješki most će graditi Kinezi. Elektroničku i informatičku industriju povezat ćemo s Indijom. Turizam s Nizozemskom. Uvest ćemo proizvodnju ‘marice’ za opuštanje i liječenje raznih vrsta raka kojih imamo sve više od sve boljeg okoliša. I tako, svoji na svom, imamo model opstanka: nas i svih ostalih osam milijardi.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame