Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Interview POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Jinx: Pjesma je najvažnija i ne shvaćati se ozbiljno, ali možda odemo i u solo vode!!!

Uoči najava velikog koncerta u Zagrebu, popričali smo s dvoje najistaknutijih članova najbolje domaće pop grupe, Yayom i Coco Mosquitom.

1. Jinxi u prvom periodu rada i Jinxi danas? Koliko su to isti bendovi? Što se sve promijenilo u načinu rada i funkcioniranja na sceni?

Yaya: Promijenilo se nešto članova, ali jezgra je tu.. To je normalno za svaki bend sa ovolikim stažom. Možda smo postali mudriji i naučili nešto više o muzici i muziciranju… Pjesma je najvažnija. Ako su pjesme dobre onda i bend traje koncertno. Nama je u interesu raditi novo i dokle god možemo
ponuditi novi materijal ima smisla imati bend i raditi koncerte.

2. Zadnji album su hvalili i kolege na sceni i kritika. Kako ste vi zadovoljni i pjesmama i recepcijom?

Yaya: Nove pjesme su sve bolje u izvedbi kako vrijeme ide… Ali to je uvijek tako. Nakon bitke skužiš da si mogao nešto još bolje ili malo drugačije u studiju. Nama je veliko zadovoljstvo svirati novi materijal, zahtjevniji je i imaš osjećaj da si još malo odrastao. Dokle god imaš filing da si još malo
prebacio, preskočio višu stepenicu, dotle je ok svirati. Svirke uživo su stvar energije i razmjene. Publika odlično reagira na novi materijal od prvog predstavljanja u Tvornici. To je najteži dio zadatka – dobiti publiku s novom pjesmom.

3. Porini su vas zaobišli ove godine. Bar u onim glavnim podjelama. Žalite li i kakav je vaš stav prema nagradama uopće? 

Yaya: Davno je to bilo kad smo shvatili da ne radimo ovo zbog nagrada. Nagrada je pun klub, livada, dvorana. Osim toga, mislim da nijedna nagrada na ovim prostorima ne može unaprijediti rad benda ili ga izbaciti u neku siru orbitu.

4. Svi vaši albumi dosad su prolazili odlično, a vas zovu najboljim domaćim pop bendom. Da li ta titula predstavlja pritisak? Ili radite bez obzira na očekivanja?

Yaya: Bitno je sebe ne shvaćati preozbiljno. Uvijek dvojimo i pokušavamo se samokritički odnositi prema onome što radimo. Nikad ne radimo nešto s predumišljajem. To je krivi put, imamo svoje kriterije, uzore i ukus. To nam je oduvijek bila nit vodilja i mislim da je to normalno.

5. Već ste se dokazali kao koncertno bitan bend. I punili ste prostore i dvorane. Po čemu je najavljeni Dom sportova drugačiji i rekapitulacija karijere?

Yaya: Svako toliko se bendovi žele predstaviti što široj publici, okupiti više generacija i dati neki pečat vremena koje smo proveli zajedno. Pokušat ćemo zaokružiti jedan period i koncertno ga učiniti malo atraktivnijim s dragim nam gostima. Neke će pjesme biti izmjenjene aranžmanski i tako.

6. Situacija na glazbenoj sceni se dosta mijenjala otkad ste počeli. Koje su sve promjene koje su i vas zatekle u 21. stoljeću? Kakvo je vaše mišljenje o sceni uopće i koje su dobre i loše strane?

Yaya: Hahaha! Nama je super što su izgradili autoput, sve ostalo je manje više nebitno.

7. Uz vas će nastupiti sjajni beogradski Artan Lili. Koji su jos domaći izvođači koje vidite kao kvalitetne i na nekom vašem putu?

Yaya: Prije svega Valentino Bošković, ne znamo je li to na našem putu, ali je dobro.

8. Umorite li se ili vas još uvijek zabavlja planirati i skladati dalje i kad je na redu neki novi album?

Coco: Skladam praktički svakodnevno, ali nije to sve za Jinxe, nije ni pop … bit će za nešto drugo.

9. Jeste li razmišljali, osim skladanja za druge (Coco) ili vokalnih gostovanja (Yaya), bar dvoje najistaknutijih članova Yaya i Coco, objaviti solo albume?

Yaya: Ha! Tko zna, možda i to napravimo!

10. Surađivali ste s Pipsima i Psihomodo Pop tj. Gopcem. Koje bendove smatrate bratskima s kojima činite tu pop scenu. Mayales? Detour? Pavel? Ili neki drugi?

Yaya: Pa ne znam. Ne volim se bratimiti. Volim surađivati sa nekom drugom genetikom, nešto što je skroz drugačije. To je zanimljivo. Često sa Pipsima odvalim nešto fora baš zato jer je to skroz drugačija priča.

11. Uz vas se uvijek vezao epitet pametni pop misleći na instrumentale i stihove drugačije od drugih. Coco je često navodio šezdesete kao izvor inspiracije. Koja je prava inspiracija svih ovih godina za tu kvalitetnu glazbu? Kako, u stvari, nastaju Jinx hitovi?

Coco: Nemam pojma to za hitove, ja samo pokušavam napraviti što bolju pjesmu.

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame