Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Vojko V: Vojko – rap stand up je drugo ime za zabavu

Splitska rep senzacija Vojko Vrućina na svom debitantskom albumu “Vojko” je između redova najavio raspad Dječaka, grupe iz koje je potekao. To ne mora biti loša vijest jer ostaje Kiša metaka, drugi underground rep projekt u kojem igra glavnu ulogu s još jednim istaknutim solo reperom – Krešom Bengalkom. Ali oni koji najviše profitiraju su publika i ljubitelji Vojkovog stila.

Na debitantskom albumu “Vojko” u 13 pjesama Vojko V zadržava sve ono što je najavio s prva tri singla “Zovi čovika”, “Ne može”, “Pasta Italiana”. Zabava je njegovo drugo ime. Kad preslušate “Kako to” pa je dodate spomenutim singlovima shvatit ćete odakle Vojko govori da je njegov state – crno. Onako kako naslovnica albuma sugerira on je barokni lik poput “Bacha” iz posljednje pjesme, ujedno jedne od najuspjelijih i najsmiješnijih.

Kako je uspio uvesti Tonća Huljića u rep da zvuči kul, tako “Ceca u Parizu” uz srpskog Vojka – Sky Wikluha iz Bad Copya je jedan od sigurnih sljedećih singlova u kojem se zeza na račun Jay Z & Kanye West hita “Niggaz In Paris”, “Marjan” je ona klasična neizbježna lokalna tema, a Vuk Oreb i Krešo Bengalka su ljudi  koji se uz Vojka pojavljuju na mikrofonu (Rođandan, Cilit beng, Hip hop) ali Vojko je najbolji kad je solo i kad nam pokazuje što njega nasmijava.

“Dump Around” samo se s naslovom poigrava s velikim rep hitom “Jump Around”.

Količina baza koje treba popamtiti za nastupe u živo je najviše impresivni dio jer što se tiče ritmova tu je dosta u zaostatku prema verbalnim vještinama jer izlazi iz sfera očekivanog repa i trapa. Vojko V je najbolji kad nabrijan i kad je tvrdo. Svi drugi načini izražavanja mu manje leže.   Prečesto korištenje efekata na vokalima znamo da zvuči potrebno i moderno jer je sad u trendu ali iz pozicije ovoliko zabavnog rap stand upa je nepotrebno. Za one kojima ovo nije dosta dobra je vijest da je najavio trilogiju i albume “Dvojko” i “Trojko”. Kad završi to poglavlje vidjet ćemo hoće li se itko sjećati vremena splitskog repa prije pojave Vojka Vrućine. (Ivan Perić)

8/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame