Aktualno film inmediasres POP COOLTURA teatar

Preminuo Georgij Paro: Glasoviti redatelj i djelatnik u kulturi

Jutros je u 85. godini života preminuo hrvatski redatelj Georgij Paro.

Hvaljen po svježim, originalnim, drugačijim čitanjima i inovativnim interpretacijama Krležinih drama, a za kazališnu je scenu adaptirao niz proznih djela iz domaće i svjetske literature. Predavao je režiju naraštajima studenata na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a deset godina je bio i intendant HNK Zagreb. Režirao je više od sto pedeset predstava u zemlji i inozemstvu, a tokom bogate redateljske karijere bio je i umjetnički direktor kazališnih festivala, pa tako i dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Rođen je u Čačku 1934. a, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Karlovcu, potom je diplomirao filozofiju i anglistiku, a kasnije i režiju na zagrebačkoj Akademiji. Bio je učenik kultnog Branka Gavelle, Krležin sugovornik, umjetnički ravnatelj Sterijinog pozorja, od 1966. režirao je i predavao na američkim sveučilištima, od 1986. redoviti je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, režirao je mnoge dokumentarce, televizijske i radio drame. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2007.

Na društvenim mrežama glumci mu ostavljaju note zahvale i sjećanja, a isto redateljica Snježana Banović je napisala: Otišao je Georgij Paro, velikan hrvatskoga kazališta, nestor režije, ali i moj najdraži profesor, veliki čovjek i podrška, najveći od svih velikih s kojima sam imala sreću raditi u hrvatskom kazalištu. Dogovorena kava krajem mjeseca ostaje nepopijena. Zbogom dragi Žorž”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame