Aktualno Glazba Interview POP COOLTURA showbiz Zabava

Dvostruki intervju: Suicidal/General Woo – Nemamo mi veze s “This Is America”

Popričali smo s rap tandemom, spojem stare i nove škole zagrebačkog rapa, Suicidalom i General Woom o njihovoj suradnji i stanju rapa i hip hopa na sceni.

* “Tu sam doma” nije vaša prva suradnja. Već ste prije desetak godina snimali zajedno. Opišite nam sve zajedničke trenutke i povode suradnje nekad i sad.
Suicidal: Povod suradnje oba su puta bili moji albumi, na kojima mi je uvijek bila čast i zadovoljstvo ugostiti Wooa s obzirom da je, i kao solo izvođač i u Tram 11, ostavio veliki utjecaj na mene i moj rad. Zajedničkih trenutaka bilo je puno, kako na snimanjima, tako i na partyjima, festivalima i sl.
General Woo: Radili smo prije dosta godina „Riječi iskrene“, nije prva suradnja.
* Snimanje spota se referira na tekst, kako je bilo na snimanju i čija je ideja?
Suicidal: Ideja je potekla kroz razgovor nas dvojice, kako i što bismo mogli. Nakon toga u priču je ušao Velimir Grgić i Pulsar Produkcija, koji su nabacali još hrpu detalja, zaokružili priču i eto. Snimanje je bilo super, opušteno i svakako zanimljivo, posebice detalji kad se, dok smo ležali na betonu, lik na biciklu htio prevesti preko nas ili kad je random tip izletio iz birca i prijetio zvanjem murije jer je brijao da “for real“ tučemo nekog. (smijeh)
General Woo: Ideja je zajednička , smislili smo priču koju je Velimir Grgić oblikovao u spot. Ideja je da spot u prenesenom značenju opiše hrvatsku političku i medijsku scenu. Snimanje je bilo zabavno, naležali smo se na betonu i zbunili prolaznike sa rotirkom na autu.

* Suicidal kao predstavnik neke srednje generacije, a General Woo kao old school domaćeg repa. Koje su poveznice, točke sličnosti i razlike?
Suicidal: Imamo jako puno sličnih društveno-političkih stavova, a poveznica je prvenstveno hip hop. Ne mogu se niti izvođački, niti iskustvom usporediti s Woom koji je bio tu i gradio ovu scenu, u koju sam ja godinama kasnije uletio, prema tome, razlika sigurno ima.
General Woo: Poveznica je rap i slična politička stajališta, a znamo se već pun k…… 🙂
* A što trenutno radite zasebno i pojedinačno? Svatko na solo karijeri ili General Woo na Tram 11 albumu?
Suicidal: Pripremam album “Jedino što znam” u izdanju Dallas Recordsa, koji će izaći ovu jesen, a u međuvremenu ću svakako izbaciti još koji singl i spot.
General Woo: Trenutno radim na Tram11 albumu , nastupamo cijelu godinu. Sad nas čekaju festivali preko ljeta. Izdajemo DVD Tram11 u Domu sportova i prvu rap notaricu u izdanju Rockmarka.
* Cijeli svijet bruji o “This Is America”, a što je s “Ovo je Hrvatska”? Možete li komentirati original i usporediti s našim prostorom?
Suicidal: Nije za usporedbu nikakvu. Prvo produkcijski, pa čak i žanrovski, a kamoli tekstualno. Iskreno, nije me se baš ta stvar dojmila nešto pretjerano.
General Woo: Nisam nešto popratio tu pjesmu jer ne pratim tog izvođača. Pogledao sam spot koji je zakopan do bola, sličnost sa našom pjesmom je samo u tome što i on i nas dva pričamo o dubljim problemima. On SAD-a, a mi Hrvatske.
* Kakvo je stanje na domaćoj rap sceni? Čini se nikad bolje. Što vi mislite?
Suicidal: Vidi se progres, vidi se neki novi elan u svemu tome, čak i medijski “sluh”. Nadam se da će ići i dalje naprijed.
General Woo: Stanje je super, svi nešto rade, većina kvalitetnih puni koncerte. Meni se čini da se dobro diže scena zadnjih godinu dana.

* Koga osim Tram 11 i Nered & Stoka treba pozvati na revival? El Bahatteeja? 
Suicidal: Bilo bi super da El Bahattee izbaci novi materijal i isfura revival, ali samo ako je u maniri svog prvog, a ne drugog izdanja, jer u protivnom bolje ništa haha. Volio bih, isto tako, opet na mikrofonu vidjet puno ekipe iz moje generacije (Ropez, Muha, ABC, Replik, Nenadjebivi i još puno njih).
General Woo: El Bahateea prvog, ali čovjek se više ne bavi glazbom ni pisanjem lirike.
* Što će biti s rap scenom iduće dvije tri godine, da li nakon ovog buma stiže zatišje?
Suicidal: Sve ima svoj ciklus. Mislim da sve ovisi, kako o izvođačima, tako i o promotorima, medijima, izdavačima, interesu publike i još sto faktora.
General Woo: Neće biti zatišje sigurno, gledajući trenutnu jačinu. Rap, kao i neki drugi žanrovi, ima uspone i padove, tako je bilo i do sada. Sa Domom sportova zakucali smo scenu na statusnu kartu. Treba uvijek biti svjež s novim stvarima i to je to, a scena uvijek skoči pa padne u popularnosti i tako u krug.
* Imate li u planu nastaviti suradnje i podjelu mikrofona?
Suicidal: Naravno, ja sam uvijek za.
General Woo:  Najvjerojatnije, barem na koncertima.
* Jeste li zadovoljni odjekom na singl i spot ili je još prerano vidjeti rezultate i kako komentirate uopće domaće medije, ima li dovoljno mjesta za plasman promociju vlastitog rada? 
Suicidal: Zadovoljan sam za sad kako stvari stoje. Rotacija na TV-u i radiju ima, mediji su, također, dali support, reakcije publike su pozitivne. Iako, prerano je govoriti, zaje… je ovo digitalno doba, hahah. Naravno da ima mjesta, međutim, puno faktora se mora ispuniti, a ne samo snimiti stvar i “sve četiri u zrak”.
General Woo: Reakcije su dobre za sada, ali to će vam Suicidal bolje znati. Što se tiče medija, mogu biti kratak. Kad je nešto popularno uhvate se toga kao pijan
plota i ne vide sve ostalo što se događa. Zato moraš imati jaku pjesmu da te moraju primijetit
* Poruka za čitatelje, neki freestyle…
Suicidal: Rima za kraj, bye, bye.
Ivan Perić
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame