Aktualno inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz teatar Zabava

Završena kazališna nagradna igra: Marcela će “umirati od smijeha”

Vodimo vas u kazalište. Kazalište Planet Art, Teatar Rugatino i DOP Magazin nudili su priliku pogledati “Za umrijet od smijeha” koja će biti na programu u petak 25. 05. u 20.00 satiMaloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu  a dijelilo se: 1×2 ulaznice.

Nagradno pitanje je bilo kako se zove glavna glumica/ženski lik predstave a točan odgovor je Gordana Gadžić koji je između desetaka pristiglih aplikanata poslala i Marcela Filipi koja će u ugodnom društvu pogledati predstavu.

Dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha) nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća. U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Rugantino, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.

 Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti. Glavni junaci ove predstave, u interpretaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, na ovom putovanju u budućnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti:

Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni?
Smijemo li biti autentični?
Jesmo li dovoljno hrabri za takvo što ili se moramo skrivati u snovima?
Jesu li snovi sigurno utočište?
Jesu li to uopće naši snovi?
Ili točnije – čije snove sanjamo, treba li na njih pristati ili je krajnje vrijeme za prelazak na višu razinu?

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame