Aktualno mediji POP COOLTURA Sports Zabava

Više od igre: Zagrijavanje za moderna nogometna pucketaranja uz klasičnu TV seriju

Kultna serija  Zdravka Šotre “Više od igre” prikazat će se na Klasik TV-u u svibnju kao svojevrstan uvod u predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo.

 Serija prikazuje život građanske klase u izmišljenom gradiću Gradini, uoči početka Drugog svjetskog rata. Tematska okosnica radnje je neprestano rivalstvo između dva nogometna kluba “Građanskog” i “Radničkog”. Glavni junak serije je Danilo Živić (Petar Božović), mladi nogometaš “Radničkog” i politički aktivist, a kroz devet epizoda provlači se i čitav niz drugih likova poput vlasnika kina Miroslava Ilića Gulivera, apotekara Belog, načelnika Vasića i drugih. Zapažene uloge u seriji ostvarili su neki od velikana glumišta, među kojima se posebno ističu Nikola Simić, Pavle Vuisić i Zoran Radmilović.

 Scenarij je napisao književnik Slobodan Stojanović, koji je u vrijeme snimanja obrazložio da se kroz priču o nogometu u seriji prati politički, ekonomski i povijesni razvoj grada. Režiju potpisuje Zdravko Šotra, koji stoji iza kino hitova kao što su Zona Zamfirova i Pljačka Trećeg rajha. Među kuriozitetima sa snimanja ističe se podatak da je glumac Voja Brajović za ulogu nogometaša Becića trenirao zajedno sa tada slavnim nogometašima “Zvezde” Zoranom Filipovićem i Dragoslavom Šekularcem. 

Redatelj Zdravko Šotra karijeru nije izgradio naprečac. Prve pozitivne kritike morao je čekati i zaslužiti. Ideje su bile ono što ga je razlikovalo od drugih. Shvatio je rano da režija pruža velike mogućnosti za iskazivanje maštovitosti. Početkom šezdesetih dobio je šansu da samostalno režira. Iako je prije nje režirao pedesetak zapaženih TV filmova, među kojima je remek-djelo “Sokratova odbrana i smrt” i poznati show-program “Obraz uz obraz”, sa serijom “Više od igre” u umjetničkom i produkcijskom pogledu postavio je izuzetno visoke standarde koji do danas nisu nadmašeni. ”Serija Slobodana Stojanovića “Više od igre” prvo je ponuđena redatelju Radošu Novakoviću. Tekst mu se dopao, ali kako je bio na izmaku životne snage, zahvalio se. Onda su je ponudili meni. Počeo sam podjelu uloga. Paja Vuisić, Zoran Radmilović, Đuza Stojiljković, Ljilja Dragutinović, Vesna Malohodžić, Slobodan Aligrudić, Velimir Životić, Voja Brajović, Slobodan Đurić… Već sam razgovarao s Nikolom Simićem da uzme ulogu Gulivera, kad mi je pisac Slobodan Stojanović rekao da je ulogu obećao Čkalji. Pozvao sam Čkalju na razgovor. “Nadam se da ti je drago što će ti glavni partner biti Paja Vuisić”, rekoh mu na sastanku. “A, to ne dolazi u obzir”, bio je jasan Čkalja. Da budem iskren, znao sam za netrpeljivost među njima, ali od Paje nisam mogao odustati.” – priča redatelj Zdravko Šotra.

Serija je dvije godine bila na ledu. Programskom savjetu nije se dopala slika građanske srpske varoši i to što okupatoru otpor pruža oficir i heroj iz Prvog svjetskog rata. Poslije prvog emitiranja uslijedile su, u početku stidljive a zatim i sve snažnije pohvale. Slavni srpski reditelj, autor kultnih TV serija i filmova, uprkos brojnim usponima i padovima zadržao je prepoznatljiv optimizam koji mu je pomogao da i u devetom desetljeću života bude vitalan i profesionalno aktivan.  

Redatelj: Zdravko Šotra

 Uloge: Petar Božović, Ljiljana Dragutinović, Nikola Simić, Pavle Vuisić, Zoran Radmilović

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame