Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA Zabava

Tonka: Vedro – osnovna škola pisanja izvrsnog pop feelgooda, posluhnite za osmijeh

Ima grafit u Zagrebu: “Aljoša Šeriću jebiga ajde odi uvraga više od tih fiškalskih okolina i kreni radit samo pop pjesme”. Nema naravno. Ali nedostaje. Naime, lakoća kojom drugi najveći ćelavac domaće pop rock scene zna sabrati instrumental je za pljesak u reverbu. Široki pojas unutar pop forme koju obuhvaća od svojih akustičnih eskapada od evergreena “Zbog tebe” pa do kompletnog albuma napisanog za suprugu Antoniju pod umjetničkim akronimom Tonka – nešto je što ne srećete svakodnevno kod manirista domaće pop forme.

Takva je i nova feelgood tema “Vedro”. Tonka je solo karijeru krenula graditi težim putem (čitaj: pjesmama) i sadržajem te se od momenta prvog singla spota polako ali sigurno kreće od desetaka prema stotinama tisuća You Tube klikova ako je to mjerilo pažnje mainstream publike.

Ovo je prepametan pop za radio stanice  formatirane i robotizirane antisluhiste s gro domaćih radio postaja koje ne primjećuju ništa ako nema izbačene sise, dopičnjake, prešminkanu facu i turbo folk ili modernizirani folk rap pristup i bar zeru autotunea da skrije kako ne znaju pjevati. Tonka pjeva. Lijepo pjeva. I pjeva nestereotipne Aljošine skice o vedrini neba i pogleda na dan i svijet oko sebe.

Stvar je još jedan dokaz kako čistoća intimnog privatnog odnosa i protok ljubavi mora davati jednako neiskvarene produkte u tom kreativnom smislu.

Video spot je rasplesavanje prilagođeno njenim plesačkim težnjama i koreografski lijepo prilagođen izvođačici, a tu Filip Filković Philatz atmosferski i tehnički pliva kao njen treći plesač. Funkcionalno i lijepo. Tonka je nešto poput kombinacije domaće Sie. Pop zvijezde s pokrićem. Jednostavnost i onaj kalipso manir je tako rijetko unutar glazbenog društva u kojem se kao i u civilnom računaju mahom samo prodavači magle. Posluhnite za osmijeh. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame