Aktualno autorski tekstovi Celebrities Glazba POP COOLTURA showbiz

Drake je car kažu brojke: Je li to dovoljno?

Zaboravite na priče iz prošlosti. Elvisa Presleyja i Michaela Jacksona ostavite za reminescenciju glazbene nostalgije, a pozdravite novoga kralja. Njegovo ime je Drake, dolazi iz Kanade i prvi je umjetnik u povijesti popularne glazbe koji je imao milijardu streamanja pjesama u jednome tjednu na američkim streaming servisima. Uostalom, tko danas nije čuo za Drakea?

Kada je objavljen album ‘Scorpion’, znalo se da će “Michael Jackson svjetskoga streaminga”, kako ga je nazvao Zane Lowe s globalnog radija Beats 1, postati svevremenskim podsjetnikom na aktualno glazbeno desetljeće i godinu nogometa. Jer, njegova popularnost posljednjih godina prerasta granicu žanra i obuhvaća suvremenu popularnu glazbu u cjelini. Podaci o iznimnom broju radijskih emitiranja, broju uvrštenja na set liste DJ-ja, brojke pregleda videospotova i traženost njegovih koncertnih nastupa toliki su da samo čekamo nove dokaze popularnosti. Uostalom, Beatlese je prije dva tjedna skinuo s trona. I to u trenucima kada je sa sedam singlova istovremeno, dospio među prvih deset na američkoj listi Hot 100. Aktualni hit-singl ‘In My Feelings’ nalazi se na prvome mjestu globalnoga internetskoga streaminga deveti dan zaredom, objavljuje Apple Music. Sam sebe skida s vrha liste singlova u Americi, dojavljuje Billboard. Zauzima vrh britanske liste singlova, ponosno će Official Charts Company. Prvi je na listi streaminga u Hrvatskoj, prijavljuje Deezer. Dovoljno? A to je samo vrh podataka u dobu  vladavine informacija.

Dvostruki album ‘Scorpion’ donosi dvije strane Drakeove osobnosti. I glazbene i karakterne. Izričajno gledano, A strana većma pripada hip hopu, a B strana odiše R&B-jem i izričajem pop glazbe. Evolucijski gledano, ako ste pratili njegovu pojavnost u protekla gotovo dva desetljeća, mogli ste zapaziti da je spiker alternativne hip hop introspekcije s vremenom prerastao u zvijezdu melodioznog hip hopa. S istim uranjanjem u vlastite probleme i tome pripadajućom analizom vlastitih frustracija. Bez obzira jesu li one potaknute industrijom zabave ili privatnim ljubavnim iskustvima. Osobne ispovijedi toga tipa, vrijedno je istaknuti, uvijek su sobom nosile ono ljudsko i intimistički univerzalno. Slušatelji diljem svijeta – različitih kultura i različitih naslijeđa – u Drakeovim emotivnim razmatranjima nalazili su misli bliske sebi samima i svojim iskustvima. A ta doza prepoznavanja ga je – baš poput stihova u svesvjetskom hitu ‘God’s Plan’ – smještala na klupske podije i uvrstila među omiljene izvođače u različitih generacija ljubitelja glazbe – od tinejdžera i studenata do ljudi srednjih godina. Ploča ‘Scorpion’ u tom smislu može vas intrigirati na različite načine i biti vašim suputnikom ovisno o glazbenom raspoloženju. I onda kada zaželite R&B buđenje i pjevnu melodioznost jutarnjih rituala. I tada kada vam je potreban glazbeni suputnik za miljenje prometnicama ili šetnju po gradskim kvartovima.

Album ‘Scorpion’ odlikuje elegantna produkcija i prepoznatljivost izričaja. Na njemu sudjeluju izvođači kao što su JAY-ZNicki MinajTy Dolla $ign i Future, a među supotpisnicima produkcije nalaze se Boi-1daDJ PremierNo I.D. i T-Minus. Posebnu zanimljivost privlači i činjenica kako je Drake oko refrena neobjavljene pjesme Michaela Jacksona pisao vlastitu stvar i stavio je među dvadeset i pet pjesama na ovoj ploči. Magazin Pitchfork će, međutim, izraziti kako je – i pored raskošnog zvuka – moguće uočiti nedostatak koji prati rukopis globalne zvijezde. ‘Nije da Drake treba biti poput svjetionika moralne jasnoće, ali ovogodišnja saga o očinstvu otkrila je kako ga to nije učinilo odraslijim i mudrijim’, ističe magazin. Uz dodatak kako  danas – isto kao i prije sedam godina – od njega ‘dobivate isti tip izričaja: tjeskobni, sračunati i opsesivno opterećen vlastitim likom u ogledalu, onaj lik sa zlatnim uhom i sklonošću strašnim buntovnicima’.

Kako bilo, nered vlastitih misli na ploči ‘Scorpion’ optočen je, naglašava Hollywood Reporter, ‘zanimljivom zvučnom produkcijom niskih frekvencija i baroknih egzistencijalnih loopova’. S tom baroknošću Drake će i nadalje osvajati svoje obožavatelje i slušatelje diljem svijeta. Pa i u Hrvatskoj. Deezer je, naime, dostavio podatak kako su se, po izlasku albuma ‘Scorpion’, dvadeset i tri pjesme s ove ploče našle među sto najstreamanijih pjesama u našoj zemlji. (Goran Komerički)

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame