autorski tekstovi film Kritike POP COOLTURA

Matangi/Maya/M.I.A: Od izbjeglice sa Sri Lanke do kontroverzne pop zvijezde!

Moji susreti s radovima M.I.A. desili su se svega dva puta prije nego sam pogledao film MATANGI/MAYA/M.I.A.. Prvi put u srednjoškolskim danima, muzika s njenog albuma Maya (2010) je uspjela nekako da prodre na moje playliste okupirane punk/rock muzikom, uglavnom zbog radikalno zabavnog spota za pjesmu Born Free. Drugi susret sa M.I.A. desio se krajem prošle godine kada je zbog svojih aktivističkih nagona gostovala u Filozofskom teatru. Mada nisam prisustvovao dešavanju, iz proste znatiželje, pročitao sam sve što su lokalni mediji napisali o samom događaju. U osnovi znao sam veoma malo o M.I.A – što se na kraju ispostavilo u potpunosti nebitnim jer ono što je redatelj Stephen Loveridge prezentirao u svom radu, van okvira pjesama, u biti su znali samo ljudi najbliži umjetnici.

Maya zašto si problematična pop zvijezda, zašto jednostavno..” u uvodnom kadru ispituje Stephen, svoju dugogodišnju prijateljicu, Mayu Arulpragasam aktivisticu i pop glazbenicu dok dočekuje imigrante s broda te im pruža pomoć, u nepoznatoj luci. “Zašto ne zašutim? Zašto jednostavno ne zašutim i opustim se? Ako zašutim i opustim se morala bi postati narkomanka i dočekati loš završetak. To se desi kada ne izraziš sranje koje moraš izraziti…” odgovara reperka koja je od izbjeglice sa Sri Lanke, preko migrantkinje djevojčice iz lošeg londonskog kvarta postala svjetski poznato lice muzičke industrije, često kontroverznih političko-pobunjeničkih ispada.

Narednih 96. minuta Loveridge istražuje kako je tamilska kultura sa Sri Lanke uspjela da se oslika u zapadni život tinejdžerke, koja je potom postala beskompromisna zvijezda daleko od igre i pravila koje nameće industrija pop muzike. Mayin boj sa sobom između slave, umjetnosti i aktivizma, koji je očit već u uvodnom kadru filma, propliće se kroz cijeli život umjetnice .

Upravo to čini ovu dokumentarnu biografiju jedinstvenom, Loveridge pristup životu prijateljice s mnogo pažnje, te postavljanje distinkcije između tri persone koje obitavaju u jednom tijelu. Tu su djevojčica koja razumije teror tamilskog naroda, Matangi, buntovna emigrantkinja koja se hrani zapadnom muzikom sastava Wu Tang Clan, Public Enemy i Madonne te književnošću poput “Black skin, white masks”, Maye, te proslavljene pjevačice koja u istoj godini uspije biti nominirana za najveće nagrade u svijetu filma i muzike te izazvati kontroverzu svojim aktivizmom, M.I.A.

Ono što mnogi fanovi M.I.A. ne znaju, je Mayina naklonost prema dokumentarizmu koja kreće u ranim tinejdžerskim godinama. Osim što film prikazuje dijelove ranih dokumentarnih radova umjetnice koji govore o statusu migranata u Londonu početkom devedesetih ili prate turneju Justine Frischmann i benda Elastica, ujedno nas informira da 700 sati video materijala, iz kojih je građen film, potiče upravo iz Mayinog osobnog arhiva

Segmenti koje je Maya snimila na ljetnom odmorom u Sri Lanki. 2000-e godine, u pokušaju da izvijesti svijet o sistemskoj tiraniji nad tamilskim narodom predstavljaju osnovu filma. Okružena svojom rodbinom te zemljacima, dvadesetpetogodišnja Maya skida svoju masku cool umjetnički nastrojene reporterke, otvoreno prikazuje emocije pred kamerom i pokazuje da joj je stalo do onog što se dešava, koliko god bila u poziciji nemoći. Loveridge u snimcima ovog perioda pronalazi rađanje aktivistkinje u mladoj Mayi kao i prve nagovore da se bori protiv opresije pjesmom.

Kada je u pitanju muzika u filmu, MATANGI/MAYA/M.I.A. bježi od glamurizacije zvijezde. Muzički segmenti ne kriju sočne tračeve, niti detalje kako je Maya nešto kreirala ili govore zašto je nešto kreirala. Vjerne fanove ne očekuju novi materijali, neotkrivene pjesme i slične stvari. Njena muzika je tu u pozadini i Loveridge je koristi samo kako bi premostio dijelove njenog života kroz njene tekstove.

MATANGI/MAYA/M.I.A. je posve novi univerzum osobnih anegdota i životnih trenutaka koji se do sada nisu bili poznati o Mayi Arulpragasam, bez uljepšavanja i fetišizacije uspjeha. Istovremeno ovim filmom dobivamo i sumarum života nesvakidašnje glazbenice. Za sve one koji se do sada nisu susreli s radom buntovnice/ umjetnice ovo je odlična početna tačka, dok za njene vjerne fanove ovo je film koji su zasigurno zaslužili nakon 7 godina čekanja od prve najave.

Arman Fatić

MATANGI/MAYA/M.I.A

(MATANGI/MAYA/M.I.A, 2018, 96min)

Režija: Stephen Loveridge

Scenarij: Stephen Loveridge

Glumci: Maya Arulpragasam

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame