autorski tekstovi KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM TOP VIJEST Zabava

Zona sumraka ministra Kujundžića

Hrvatska medicina na pragu je revolucionarnog znanstvenog otkrića: mozak ministra zdravstva Kujundžića ne posjeduje centar za odgovornost! Ovo je razvidno iz slučaja smrti mladog Mattea Ružića, stanovnika Zaprešića, koji je umro od napada astme čekajući hitnu pomoć, u kolovozu 2018. godine u tzv. samostalnoj, suverenoj i nezavisnoj (SSN) Republici Hrvatskoj. Koliko god ova vijest djelovala nevjerojatno poput dolaska smrtnosnog asteroida ili otkrića vode na Marsu, još je nevjerojatnija ona da ovaj ministar zdravstva ne uviđa po kojoj bi osnovi bio odgovoran za slučaj i podnio logičnu, zasluženu i očekivanu ostavku. Dok norveški ministar podnosi ostavku samo zbog korištenja službenog mobitela u privatne svrhe, što je kod nas više pravilo nego li iznimka, hrvatski ministar ponaša se kao da nikakve veze nema sa sustavom kojeg sa samoga vrha opslužuje i kojim upravlja, pa poručuje hrvatski građanima “svi ste krivi”, kao da su svi građani ministri i kao da svi mi donosimo odluke o sustavu koji nama, građanima, treba služiti.

Da, znamo da je zdravstveni sustav u dugovima i da ga treba reformirati. To je, upravo, zadatak ministra i ljudi koje on izabere da to ostvare. Istvoremeno, očekuje se da uz smanjeni unos sredstava i povećanje efikasnosti i djelotvornosti razina zdravstvenih usluga ostane jednaka, ili barem približno jednaka postojećoj. Ionako prostora za pad nema mnogo, jer već zdravstveni sustavi susjednih zemalja koje nisu članice EU-a, poput Srbije imaju veću ili jednako dobru razinu usluge. Ovo, čini se, ne uznemiruje ministra Kujundžića, posjetitelja grobnice Ante Pavelića u Madridu, kao da živi u svojevrsnoj Zoni sumraka, u kojoj ne vrijede uobičajeni zakoni. No, zato postoje opravdanja za ono što se opravdati ne može, primjerice da nam druge, bogatije zemlje uzimaju doktore koje smo platili, pa nam ne preostaje ništa drugo do sniziti razinu usluge hitne pomoći do toga da ordiniraju Tim 1 u kojem postoji liječnik i Tim 2 u kojem ne samo da nema liječnika, nego čak ni kvalitetno osposobljene osobe za pružanje prve pomoći. Umjesto toga Tim 2 “ministra Kuje” sastoji se od medicinske sestre, medicinskog tehničara i vozača. Zamislimo što bi se dogodilo da klupa hrvatske nogometne reprezentacije uopće ne sadrži profesionalne igrače nogometa, nego igrače domaćih trećeligaša koji inače igraju po improviziranom igralištu na tratini u blizini nekog zaseoka. Kako bi se to odrazilo na kvalitetu igre, a na kraju i na rezultat na velikim svjetskim natjecanjima, nije potrebno posebno obrazlagati.

Umjesto toga, mogli bismo zamisliti daljnja događanja u Kujundićevoj zoni sumraka. Ne primjer, reformu sustava hitne pomoći u kojoj se osim tima 1 i tima 2 pojavljuju i tim 3 (medicinski tehničar ili učenik srednje medicinske škole, svećenik, vozač s tek položenim vozačkim ispitom B kategorije) i tim 4 (mrtvozornik ili patolog, pogrebnik, vozač traktora). Zona sumraka nakon smrti mladića nastavlja se zatim tako što vlada šalje na teren fantomsku zdravstvenu inspekciju, nakon koje se na inicijativu premijera Plenkovića osniva Povjerenstvo za suočavanje s posljedicama zdravstvenog sustava, uz suradnju i svesrdnu pomoć članova razreda za gerijatrijske znanosti HAZU, s ciljem da stručno mišljenje o tome da negdje sredinom slijedećega stoljeća.

U zoni sumraka, dotle, čovjeku pozlije i nazove hitnu pomoć. Uključi se muzika: Thompson, Čavoglave – i začuje se: “Sedmi ste u redu čekanja. Prekine vezu i nazove opet. Uključi se opet ista muzika i začuje se: “Peti ste u redu čekanja.” Dopizdilo čovjeku slušati govorni aparat dok umire, i nazove opet. Ista stvar. Muzika piči li piči na najjače “stići će vas naša ruka” i začuje se obećavajući glas: “Prvi ste u redu čekanja”. Nešto iznutra škljocne i javi se glas operatera hitne pomoći.

 • Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana.
 • Ne trebam njih, nego doktora. Na samrti sam, a ovo revanje samo pogoršava stvar.
 • E, onda morate imati i pravu državu…

U međuvremenu ministar Kujundžić dobija tajanstveni telefonski poziv:

 • Kujundžić, izvolite!
 • Pa đe si, kujo stara!
 • Oprostite, s kim razgovaram?
 • Ne prepoznaješ mi glas? A jučer na piću bili.
 • Nekako mi je poznat, ali…. ne…
 • Ne vjerujem. I Luka Modrić bi zapamtio.
 • Čekaj da zavirim u rokovnik. Ivana? Sanja?
 • Pomoći ću ti. Prvo slovo je O.
 • Olgica? Ondina?
 • Drugo D.
 • Od….
 • Treće je G

I tako, dok ministar neuspješno pokušava prepoznati svoju odgovornost, ogorčeni građani uzimaju stvar u svoje ruke i gađaju jajima ulaz u Ministarstvo zdravstva. I dok je hitnoj pomoći s timom 1 potrebno barem pola sata da reagira, pri čemu je istovremeno izgubljen još jedan život u Jastrebarskom, reakcija policije puno je promptnija. Zona sumraka se nastavlja.

“Provode se policijski izvodi zbog jajobombaškog napada na ulaz u Ministarstvo zdravstva. Na teren je prvo izišao Tim 2 u sastavu “prometni policajac, kvartovski policajac, nutricionist” kako bi utvrdio o kojoj vrsti biološkog oružja je riječ. Prema pouzdanim informacijama iz vrha MUP-a, nisu pronađeni tragovi salmonele u predmetnim jajima, te se počinitelja neće teretiti za teroristički napad kemijsko-biološko-radiološkim sredstvima. Nakon pola sata na teren je istrčao i kadrovski visokostručni tim 1, u sastavu “policajac s kriminalističkom specijalizacijom, krim-inspektor i pirotehničar”; kojima rukovodi osobno Milijan Brkić – Vaso dr.sc. i koji izuzimaju rasprsnute ljuske jaja sa zahvaćenog područja. Čistačice su upozorene da se ne približavaju; područje je ograđeno ljepljivom trakom s natpisom Oprez, policija. Protiv NN počinitelja bit će podnesene prekršajna i kaznena prijava, te specijalno izvješće državnom odvjetništvu. S terena se javlja Andrija Jarak.”

Hoće li ministar Kujundžić pod pritiskom javnosti ipak dati ostavku? Treba li zbog ovoga pasti i vlada? Sumnjam u to. Kao prvo, u nas ministri ne daju ostavke zbog pritiska običnih građana. Eventualno zbog međunarodnog pritiska koji bi naškodio nastavku nečije karijere u Bruxellesu, kako smo već vidjeli na primjeru ministra znanosti Barišića. Dok još uvijek ima zemalja s lošijim zdravstvenim sustavom u Europi, a glavni prigovori iz EU-a se odnose na probleme s financijama i ekonomijom, prostora za srozavanje usluga još uvijek ima. A tome nesumnjivo težimo. Reformski. Premijeru odgovara da se pritisak javnosti pomiče s njega, upetljanog u financijski puno teže afere poput Agrokora, na netalentiranog, tragično nesimpatičnog i neempatičnog političara eksponenta ustašofilne HDZ-ove desnice, kojeg će prije izbora elegantno maknuti u stranu. Sad mu je koristan, jer slabi utjecaj Karamarka u toj istoj desnoj struji. To što je sam Plenković za mnoge birače odvratan anemičan ljigavac, nutrinom nalik na jednostanični organizam narastao na ljudsku veličinu (tzv. The Blob), i što sve skupa uzrokuje pad potpore HDZ-u, također ne pomaže. Premijer trenutno jaše na valu podjela i izgleda bolje od smetene konkurencije koja nije još ni kadra istrčati na teren i ozbiljno mu zaprijetiti. Više se ne čuje ni Željku Markić ni klerikalnu desnicu, notorni Hasanbegović i njegovi NZH zabavljeni su kulturom u glavnom gradu i opstruiranjem Milana Bandića, koji usprkos svemu namjerava sagraditi megalomanski “nacionalni stadion”; umjesto da se pobrine za poboljšavanje zdravstvenog sustava na svojem terenu. Većina građana ionako bi prije podržala izgradnju nacionalnog stadiona, jer sebe ne vide u ulozi mladića koji umire od astme, nego negdje na tribinama. Smrt pacijenta je, osim toga, odlična prilika za pljuvanje po doktorima koji savjesno obavljaju svoj posao, jer našim jalnušima ipak primarno zapinje za oko njihova nešto veća plaća u odnosu na prosječna hrvatska primanja. Zavist je ovdje Bog. Za svaki slučaj, Plenković je dao pristojna sredstva mostarskoj bolnici i tako pokazao da drži do jedinih građana koji zaslužuju imati nekakva prava, jer su koliko toliko organizirani i operativno značajni. Zemlja se ispraznila od viška nezadovoljnih i nezaposlenih, te se ubrzano i dalje prazni, na ovaj ili onaj svijet, te nam sukladno tome da je blagdan Velike Gospe preostaje samo utjecati se zagovoru nadnaravnih sila.

Gospa se oglasila iz Međugorja slijedećom porukom: “Dječice, želim vam puno mira, sreće i zdravlja povodom blagdana Velike Mene. Moje je srce prepuno tuge, jer onaj nesposobni ministar zdravstva još nije podnio ostavku. Nadam se da će to učiniti čim prije i doći k meni i Mamiću na jutarnju molitvu, okrjepu i pokajanje.

A vrag zna, kad ništa drugo ne pomaže, možda čak ovo i upali….

 

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame