Aktualno film Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Časna (C. Hardy) – Bu!!! Jesam te. A tek onda se usereš od straha…

“Časna” je rijetko pametno komuniciran i komercijalno i marketinški brižno pripremljen film.

Promocija je odrađena precizno da se jumpscare moment s trailera prenio na publiku ljubitelje horora. I to se dešava baš u savršenoj mjeri da ih gotovo savršeno promašuje činjenica kako je ovo dosta nategnut i ne pretjerano jezovit film. Ali nastavljajući trend lanjskog superhita “It” kad sadržaj nije najsjajniji tada se sve upregne u reklamnu kampanju da bi se zaobišla priča o samom sadržaju i naglasilo ono što je atraktivno. A to je u ovom filmu preskakanje i već spomenuti “bu! efekt”.

Ova naša “Časna” koketira s “Prizivanjem” i “Anabelle”, to su filmovi s kojima računa kao prethodnicima i uz čije priče nastavlja svoj ratio postojanja. Naime, riječ je o časnoj iz pakla koja svojim superhoror moćima terorizira “dobre” časne koja u strašnoj davnoj Rumunjskoj istražuje strašne tajne kojima nedostaje puno scenarističke logike ali sve u svrhu isticanja i pretjerivanja jumpscare efekata.

Film je lijepo snimljen, koliko se to može reći za klaustrofobčnu atmosferu hodnika, samostana, soba, mrakova i drametine “ozbiljnih” scena. No, estetika direktora fotografije je jedino što je trebalo napraviti s obzirom da im sadržaj filma nije osobito niti inovativan (okrenut križevi, uuuu) niti provokativan. “Prizivanje 1” i “Prizivanje 2” su bili dobri horori, “Časna” se samo dobrim dijelom oslanja na njihov uspjeh ne donoseći ništa novo.

(Andreja Galić)

6/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame