Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Aljoša Šerić: Glup – pitka pop rock ambicija podržana talentom i jedan od najboljih domaćih videa godine

Nije mu dosta bio Ramirez, ni Pavel, ni kompletno autorstvo svog ženskog ja, supruge Tonke, sad još mora i solo. Pop rock advokat Aljoša Šerić potpisat će se na solo albumu, prvom formalnom u kantautorskoj karijeri i to imenom i prezimenom.

Za najavu starta te avanture odabrao je pjesmu u kojoj se rukuje s publikom gotovo na jednak način kako je to činio u svim svojim pop rock franšizama. Ima tu one jednostavne melodijske esencije koju tendira razbijati lirskim komplikažama jer mu je naprosto izazov u tri i pol do četiri i pol minute servirati pogled na svijet koji je nastajao čitanjem brit pop kantautora čija ambicija nije stala na rimama “go”/”no”.

Po autorskom priznanju: “Glup je pjesma o ljudima koji vjeruju svemu što im internet proturi, a internet je uvijek u pravu. Nije mi jasno kako je postalo pomodno, pa čak i poželjno ne vjerovati znanosti – otuda i naziv pjesme!”. Čovjek koji se dokazao pisanjem o ljubavi se hvata u koštac s dekliniranjem suludosti svijeta oko nas. I pravo zapravo, logika mu je prilično na pravom mjestu, nema štekanja, pomalo se oslanjajući na Ripperovsku epizodu istraživanja pseudoironija po Fafenštajnu, Šerić se okreće oko sebe čudeći se vrtić taktikama i tražeći izlaz u vrtnji oko svoje osi.

Poneki stih ga pozicionira među najbolje stihoklepce generacije (“Zemlja je još mlada u 6 je dana skrojena, ravna je il šuplja božjom snagom gonjena…”), no, onda kao neodvojivi pripadak glazbi stupa na scenu i video spot čija je ilustrativnost i razigranost apsolutno podigla kompletan doživljaj. Jer u realizaciji izrazitog vizualca Filipa Filkovića Filca gledate suptilnu subverziju kroz prikaz lika zakačenog na VR i njegovo nesnalaženje od Elvisa, dinosaurusa do upečatljive sekvence zabijenih glava u pijesak i balona oko pjevačeve glave.

Štošta je nelogično, inverzno, glupo i neshvatljivo u okolišu i okolišanju danas, ova pjesma nije jedna od tih stvari. Dapače, popični je komadić feelgooda kakvog bi razumio i Ante Perković. A tu je mjera (ne)snalaženja vrlo visoko. Pitanje je samo ima li publike za pametne stvari kod nas ili će svi ovakvi “urbanisti” navući plašt, zajahati svog konja i nastaviti jurišati na vjetrenjače. Ili se i u ovakvoj izbi ponekad prošverca smisao za dobro. (JA)

8/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame