Aktualno Celebrities Glazba POP COOLTURA showbiz Zabava

Kako se u Hrvatskoj prodaju ploče i vinili: Jesenska glazbena plastika najviše od Dine Dvornika

U svijetu, unatoč padu ukupne fizičke prodaje, prihodi od prodaje vinila narasli su za 22,3% u odnosu na 2016. godinu te imaju kontinuirani rast prihoda iz godine u godinu. Što se pak Hrvatske tiče, i mi bilježimo rast prodaje vinila u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu. U postotku to iznosi 26,56%. Ovom prilikom, Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge izjavio je: „Vinilna izdanja albuma postala su ponovno veliki trend u svijetu što nam pokazuju i najnoviji podaci o prodaji istih. Hrvatska nije daleko od takvih trendova, štoviše, bilježi značaj porast kupovine vinilnih izdanja, što je ujedno i značajan pokazatelj i za same diskografe koji glazbu sve češće počinju distribuirati upravo i putem vinilnih izdanja. Mi smo se, u Hrvatskoj diskografskoj udruzi odlučili, da ćemo kao i uvijek pratiti svjetske trendove, a u skladu s time i pratiti prodaju vinila te objavljivati top liste”.

Na prvome se mjestu prodaje domaćih izdanja vinila  u rujnu nalazi specijal izdanje ‘Zimzeleno a novo’ Dine Dvornika, nastalo kao izraz sjećanja na rad Dine Dvornika, kralj funka te njegov utjecaj na mnoge  druge glazbenike.

Ploču izdaje Croatia Records, a nove verzije pjesama koje se nalaze na tom albumu snimljene su za seriju od osam glazbeno-dokumentarnih emisija o Dinu Dvorniku emitiranih u travnju i svibnju 2018. na Drugom programu Hrvatskoga radija. “Zimzeleno a novo” glazbena je akcija u kojoj su snage udružili Croatia Records i glazbena emisija Drugog programa Hrvatskoga radija, Music pub Zlatka Turkalja. Cilj ove glazbene akcije jest očuvati hrvatsku glazbenu kulturu kroz predstavljanje važnih autora i pjesama mlađim generacijama. “Cijeli serijal nastao je zato što sam želio u cijelosti predstaviti njegov glazbeni talent i izvanserijski osjećaj za ritam, i to kroz nikad ispričane priče i glazbene primjere, demo snimke, nastajanja njegovih najvećih hitova. Jedan od glavnih motiva bio mi je i taj što Dino za života kao autor, pjevač i producent nije dobio sva ona priznanja i status koji je zaslužio već nakon objavljivanja prva dva albuma. Koliko je puno toga odličnog napravio, najbolje pokazuje podatak kako je i danas njegova glazba neizostavni dio radijskih programa. Imao sam taj privilegij da je Dino dosta često gostovao u mojim emisijama i promovirao nove pjesme…” – rekao je Zlatko Turkalj.

Dinu Dvornika slijede još dva izdanja Croatia Recordsa, a to su ‘U sali lom‘ koji izvode Bajaga & Instruktori na drugom mjestu, i ‘Nuspojave‘ Gorana Bare & Majkina trećem mjestu. Stranu top listu prodaje na prvome mjestu označio je album ‘Tranquility Base Hotel + Casino’ Arctic Monkeysa čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa Dancing Bear. Drugo i treće mjesto čine također njihova zastupljena izdanja, a to su  Ramones i ‘Road To Ruin: 40Th Anniversary’ na drugom mjestu te ‘Dark Side Of The Moon’ Pink Floyda na trećem.

Tjednu top-listu prodaje vinila Hrvatska diskografska udruga donosi na osnovu podataka prikupljenih sa 164 prodajna mjesta iz cijele zemlje.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame