Aktualno autorski tekstovi knjige KOLUMNIZAM Politička aktuala POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO Zabava

Spaliti nakon čitanja: O knjigama i lovu – hrvatski čitateljski apsurdi

Iako smo po statistici među narodima koji čitaju najmanje, kod nas knjige još uvijek zauzimaju bitan medijski prostor.
Gotovo da ne postoji kućanstvo koje nema Ime ruže Umberta Eca ili neku od knjiga Marije Jurić Zagorke kupljene po promotivnoj cijeni od desetak kuna. Kroz Interliber prođe na tisuće posjetitelja svakodnevno.
Snimamo filmove i radimo predstave prema knjigama domaćih autora. Svi su pisci, od starleta, pjevača, političara, tajnih agenata do self help mudraca koji nam uvaljuju svoje savjete jednako naporno kako to rade Herbalife agenti.

Jedina knjiga koja doista zanima Hrvate je Gola istina Nives Celzijus. To je ujedno i jedina istina koja nas zanima.

Ovih dana, na tržištu su se pojavile dvije knjige, Mit o Jasenovcu Romana Ljiljaka i Agrokor: slom ortačkog kapitalizma Martine Dalić. Zanimljivo, obje su dobile promociju na državnoj televiziji, svaka u prikladnom terminu. Kako je logično da stočnu hranu reklamirate prije Plodova zemlje, tako Ljiljakov Mit o Jasenovcu reklamirate usred emisije Dobro jutro Hrvatska jer su tada najaktivniji stariji dio populacije. S druge strane, Dalić je dobila puno veći prostor, čak i posebnu emisiju.
Iako su navedene knjige izazvale veliku medijsku pažnju, nećemo se lagati. Jedina knjiga koja doista zanima Hrvate je Gola istina Nives Celzijus. To je ujedno i jedina istina koja nas zanima.

Vidošević na čelu DORH-a ima smisla, jedini ima iskustva u lovu

Dok se Hrvati natežu s knjigama koje nikad neće pročitati, Vatikan je otišao korak dalje. Po uzoru na Pokemone, od nedavno možete loviti svece mobitelom. Istina, trenutno je aplikacija Follow JC Go! na španjolskom, ali uskoro (kada se pojavi verzija na engleskom) ulice će preplaviti mladi lovci u potrazi za likovima iz Biblije.
Dok sav pošten svijet lovi Pokemone i svece, naši lovci (DORH) nisu tako uspješni. Godinama im bježi lovina, a češće ulove sami sebe. Gotovo da poželite Vidoševića postaviti na to mjesto. Taj bar ima iskustva s lovom (i životinja i novaca).

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame