Aktualno film Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Operacija Overlord (J. Avery) – prerazvikano zombi horor masturbiranje

“Operacija Overlord” je tipičan primjer takozvanog marketing filma. Nove varijante filmova koje launchaju iz hollywoodske radionice računaju isključivo na marketinško i promotivno komuniciranje s publikom jer producenti u startu znaju da nemaju pretjerano kvalitetan proizvod. Pogotovo se to odnosi na ovu varijantu “World War Z” (onog nepodnošljivog hi tech zombie kiča s Bradom Pittom) koja kombinira ratni film i horor.

Tamo gdje nema prostora za ikakvu suvislu dramsku radnju, raspisuje se i ostavlja prostor za šokiranje, akciju, pucanje, napade zombijeja, čerečenja mesa, detonacije, eksplozije, specijalne efekte i urlike. A zapravo gledate samo jeftino podražavanje publike u zamjenu za ikakav zabavan ili sadržaj sa smislom.

Radnja je banalna. Odvija se uoči Dana D. kad skupina vojnika poslana u nacistički okupiranu Francusku kako bi dovršili zadnju ratnu misiju otkrivaju nacistički laboratorij koji izvodi groteskne i lude pokuse na lokalnim seljanima. Vojni ih trening nije pripremio za ono što će uslijediti – spašavanje svijeta od još veće prijetnje – borba s postrojbom genetski poboljšanih Super vojnika. Nazi zombies. Super dosjetka za eksploatacijske B horore iz 70.-ih kad su producenti imali više stila i smisla za humor pa manje vizualnih specjalnih efekata. Ali danas ljudi ne znaju što bi s tako zabavnom premisom.

Ovaj komercijalni filmski paketić iz radionice JJ Abrahmsa tako će zadovoljiti isključivo popcorn publiku i ljubitelje filmova Michaela Baya, no brainere u kojima je bitno koliko je glasno a ne koliko je nešto kvalitetno. Iscrpljujuće je biti ljubiteljem filma kad je ovakva ponuda. (Andreja Galić)

5/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame