Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Interview POP COOLTURA showbiz

Dino Šaran (Letu Štuke): Ako si u igri moraš prihvatiti neka pravila a neka srušiti, ali ljude ne želim folirati

Prije koncerta u zagrebačkoj Tvornici u subotu 17. studenog popričali smo s frontmenom voljenog sarajevskog rock benda Letu Štuke, Dinom Šaranom.

– Letu Štuke imaju stvarno dugo vrijeme trajanja. Imali su tri velike faze u bendu, jel tako? Kako bi opisao dosadašnju karijeru benda?

Sada smo u nazovimo je trećoj fazi. Ja ne štancam pjesme i dosta toga odbacim. Možda zbog toga sve ide sporije. Do sada smo radili temeljito i po savjesti. Nismo imali predrasude niti smo se otimali za uspjeh po svaku cijenu. Imali smo po neki izlet tek toliko da izuzetak potvrdi pravilo. Vrijeme će pokazati šta je bilo dobro, a šta ne. Ako si u igri moraš prihvatiti neka pravila a neka srušiti.

– Je li novo vrijeme jako otuđilo ljudske odnose u diskografiji i kako se promjene oko plasmana pjesama u medije odražavaju na rad Dine Šarana?

Moje je da pišem, snimam i objavljujem. Sve dođe i prođe. Ne možeš folirati ljude u nedogled. Ja ih ne želim folirati nikako i nikad. Novac je važan, ali ne i presudan. Ni’ko ne može pobjeći od vlastite sudbine. Mediji su tu, ali i internet je medij. Kralj medija.

– Internet distribucija i glazba u svijetu Letu Štuka, je li donijelo više dobrog ili lošeg?

Sve je do privatnog poduzetništva i do ulaganja u sebe. Internet vidim kao jednu veliku tržnicu i to sve skupa izgleda strahobalno. Ko umije njemu dvije i to je fer. Ne možemo vječito lamentirati nad boljim vremenima. Nove generacije su djeca brze informacije i skip opcije. Mi radimo ono što smatramo da je dobro i koristimo internet više nego on nas. A djeca rastu.

– Kako Letu Štuke funkcioniraju, da li kao bend koji stalno radi ili projekt prijatelja koji se skupi kad Dino napiše dovoljno pjesama?

Kako kad. Zadnjih par godina smo bend koji stalno radi. Nove pjesme, koncerti i evo ga i album. Postoje razdoblja i kad se bend ne viđa. To je normalno.

– Kako je sa skladanjem za druge izvođače? Tko su sve mušterije?

Lako. Mušterije su uglavnom pop zvijezde i zvjezdice. Nikad nisam imao predrasuda u tom smislu. Volim pisati za druge.

– Može li se živjeti od autorskih prava i isplata za izvođenje pjesama i koje su to iznosi u godišnjem razmjeru uopće?

Može. Iznosi su ipak privatna stvar, a o tuđima ne znam ništa niti me to zanima.

– Novi song s Dubiozom Kolektv kolega u našem magazinu je jako nahvalio i usporedio sa soundom iz Kusturičinih filmova. Jel volite Kusturicu?

Volim neke njegove filmove.

– Nešto o suradnji s narodnjacima, Dubiozom i gostovanju Edi Maajki u “Otrove”, suradnjama s Rundekom i drugima.

S narodnjacima nisam imao priliku raditi. Jednom sam Halidu napisao pjesmu i to je sve. Dubioza je danas svjetski bend i domaći brend. Ne’ko ih voli ne’ko ne. Pokazatelji o svemu postoje na netu. Donio sam pjesmu u njihov studio jer sam htio Dubiozin sound. Dobili smo to i sve je ispalo odlično. Baš jaranski. Sa Edom je to išlo on line.Tražio je refren za pjesmu i dobio ga. Stvar je bomba, a Edara stari jaran i legenda. Rundek je gospodin kao i Igor Pavlica, njegov stari saputnik. Pozivam ih u Tvornicu.

– Jel bi radije surađivali sa Sejom Sexonom i Zabranjenim Pušenjem ili Neletom Karajlićem i Non Smoking Orchestra?

Ni s jednim. Poštujem njihov rad, ali nismo sličnih senzibiliteta nit’ svjetonazora.

– Letu Štuke su više klupski bend za koncerte ili bi vam odgovarali i festivali i dvorane?

Može sve.

– Koliko koncerata godišnje odsvirate kad ne pauzirate?

Četrdesetak.

– Kakvo je stanje na glazbenoj sceni u Bosni a kakvo u Hrvatskoj? Možete li usporediti i uočiti sličnosti i razlike?

Formatiraju nas i razvrstavaju po folderima. Kao feude. Tu smo isti. Razlika je u tome što ste vi u Evropi.

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame