Aktualno Festivali inmediasres knjige POP COOLTURA showbiz

Interliber start: Novo poglavlje najvećeg sajma knjige u državi nečitača

Četrdeset i jednu godinu zaredom Interliber na Zagrebačkom velesajmu predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koji okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Ove godine održat će se u terminu od 13. do 18. studenog. Kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj Interliber se pozicionirao kao važna javna platforma za slobodu izražavanja kroz pisanu riječ i dijalog domaće i međunarodne književne scene. U skladu s donesenom Nacionalnom strategijom poticanja čitanja, Interliber svojim izlagačkim segmentom, sadržajem i programom u značajnom dijelu doprinosi razvoju kulture čitanja, usvajanja znanja i naobrazbe kroz pisanu riječ.

Paviljone 5 i 6 Zagrebačkog velesajma ispunit će više od 300 izlagača iz 13 zemalja, a sajam bilježi rast izložbene površine u odnosu na prošlu godinu za 7% (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Italija, Kina, Nizozemska, Njemačka, Rusija, SAD, Slovenija, Velika Britanija i Sjeverna Irska). Posjetitelje očekuje predstavljanje novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženje i razgovori s književnicima, čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, kvizova, glazbenih programa te stručni susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, okruglih stolova i panel rasprava.

Više od 200 svakodnevnih pratećih programa razmješteni su na četiri lokacije:

  • galerija paviljona 5,
  • pozornica u paviljonu 6,
  • Kongresni centar Zagrebačkog velesajma – dvorana Cres i
  • Zimski vrt te otvoreni prostor ispred paviljona 5.

O ozbiljnim književnim temama raspravljat će se u Premium programu koji će ugostiti i inozemne pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene. I ove godine bit će organiziran edukativno-zabavni program za djecu. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecat će se u kvizovima znanja HIGH FIVE, a ove će godine na sajam pohrliti i najbolji hrvatski kvizaši radi Ekipnog državnog prvenstva.  Inteliber je uključen u Knjigodar, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, u kojoj se putem natječaja svake godine popunjava knjižni fond odabrane školske knjižnice, s ciljem podizanja svijesti o njihovoj važnosti za izgradnju društva znanja. Posebno osmišljen Premium program odvijat će se na galeriji paviljona 5 i na glavnoj pozornici u paviljonu 6, a u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma. Uz predstavljanje knjiga, naglasak je na zanimljivim panel diskusijama uz prisustvo domaćih i međunarodno priznatih književnih zvijezda i stručnjaka. Najavljuju Ivanu Dragičević, Tvrtka Jakovinu, Olega Maštruka, Daliju Orešković, Željka Ivankovića, Božu Kovačevića, Žarka Puhovskog i Petra Štefanića, dok od inozemnih gostiju očekuju Gail Honeyman, škotsku autoricu koja je osvojila svjetsku književnu scenu s prvijencem „S Eleanor Oliphant je sve u redu“ koju i predstavlja na ovogodišnjem Interliberu te Thomasa Engera, norveškog autora kriminalističkih bestselera.

Glazbeni program uživo na otvorenom prostoru ispred paviljona 5 ugostit će Three Colours of Jazz, Nenad Resnik Trio, Ivanu Galić te DJ izvođače svakog dana trajanja sajma. 

Novost na ovogodišnjem Interliberu je World Education Fair – Sajam svjetskog obrazovanja koji se održava 16. i 17. studenog 2018. (petak, subota) u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Na World Education Fairu svi zainteresirani za obrazovanje u inozemstvu moći će dobiti informacije o studiranju, srednjim školama, jezičnim tečajevima u inozemstvu i Work&Travel USA programu studentske kulturalne razmjene u SAD-u. Tako će se po četvrti puta hrvatskim srednjoškolcima i studentima, ali i njihovim roditeljima i svima koji žele saznati više o obrazovanju u inozemstvu pružiti jedinstvena prilika saznati informacije i uživo se susresti s predstavnicima i profesorima inozemnih sveučilišta, privatnih srednjih škola i centara za učenje stranih jezika iz Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Švicarske, Austrije, Poljske i drugih. Tijekom WEF-a svi posjetitelji će imati priliku i poslušati zanimljive radionice i predavanja na temu obrazovanja u inozemstvu, ali i ostvariti popuste na jezične tečajeve i saznati kako doći do dobrih stipendija. Izložbeni prostor Ruske Federacije, koja se na Interliberu prezentira prvi put nakon više godina, hrvatskoj će publici ponuditi široku paletu moderne ruske književnosti – od poezije do povijesnih djela i prijevoda. Hrvatskim čitateljima će omogućiti upoznavanje ne samo s autorima čija su djela već prevedena na hrvatski jezik nego i s novim imenima.

U srijedu 14. studenog na rasporedu je okrugli stol “Slavenska književnost kao čimbenik razvoja mentalne ekologije u svijetu”. Sudjelovat će pisac Miljenko Jergović, prevoditeljice Larisa Savelyeva i Yulia Sozina te psihoterapeut  Dmitri  Anokhin. Od ruskih pisaca na izložbenom prostoru će se tijekom trajanja Interlibera predstaviti Yuri Nechiporenko i Maxim Osipov, a održat će se i prezentacija prijevoda romana Miljenka Jergovića “Gloria in excelsis”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame