Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Interview POP COOLTURA showbiz Zabava

Edo Maajka: Dobro je vrijeme za rap!!!

Prije koncerta u Domu sportova (Mala dvorana) i koncertne promocije aktualnog albuma “Put u plus” popričali smo s Edinom Osmićem.

– Je li ovaj koncert u Domu sportova povratak nakon duže pauze na glazbenoj sceni u Hrvatskoj?
Onaj koncert u Tvornici koji sam imo je bio najava povratka na scenu, a ovaj koncert je totalni povratak i promocija albuma Put u plus. Nekako se čitavu ovu godinu vraćam 🙂

– Novi album je kritika dobro primila, spotovi na You Tubeu imaju po nekoliko stotina tisuća pregleda, publika čeka povratak omiljenog repera, ali što se sve promijenilo kod Ede Maajke?
Pa imam novi bend, novi album nakon 5 godina diskografske pauze, drukčije zvučim i na ploči i uživo. Izbacio sam do sada pola albuma na Youtube sa spotovima, planiram još koji video snimiti i odsvirat puno koncerata s ovom ekipom i ovim materijalom.

– Naš je kritičar usporedio “Put u plus” i “No sikiriki” u smislu kvalitete albuma i povratka na optimistične teme i pogled na svijet. Što vama “Put u plus” znači?
Mislim da mi je to jedan od boljih materijala u karijeri, jako sam zadovoljan svime, muzikom, tekstovima, miksom i produkcijom. S obzirom da sam imo podugačku pauzu osjećam se kao da izbacujem jedan od tih prvih albuma. Definitivno bi ovaj album stavio u rangu No Sikiriki albuma.

– Novi album je sav s bendom, vratio onaj čvršći tvrđi funk rock zvuk. Tko su bili uzori pri radu? Je li tako trebao zvučati projekt Trnokop s Damirom Avdićem?
Nije, Trnokop je bio tvrđi i ne toliko fankerski, bez kljava i više u glavu, ovaj album je dosta osobniji i staloženiji. Ne mogu ih usporediti baš osim što su oba materijala bila snimana s bendom i ljudima koji su vrhovi u svom poslu. Nisam imo uzora za Put u plus, imo sam super glazbenike oko sebe, svaki od njih dolazi iz nekog drukčijeg pravca i dobili smo to što smo dobili. Bio mi je cilj samo uspjeti izbaciti iz sebe teme i tekstove, složit album s kojim ću biti presretan, sa muzikom koja je mješavina svega, staro a novo.

– U novom bendu vam svira gitarist Yogi Lonich, našeg porijekla koji je svirao s mnogim svjetskim imenima. Jesu li pale priče ili usporedbe?

Nema usporedbi, Yogi je car, jako talentiran lik bez egotripa, profi u svakom smislu riječi. Puno sam naučio od njega, najviše oko toga kako biti profesionalan i opušten u svemu tome. Lako se stilski prilagođava na bilo kakav tip muzike i uvijek daje maksimum, raditi s njim je totalna uživancija i lakoća, imam samo riječi hvale za njega.

– Da li volite snimati video spotove i s kojim ste najzadovoljniji od ukupno u karijeri i od novijih?
Prži, Prikaze, Jesmol sami, Panika, Ojojoj, Od sutra, Bolje je bolje, Otrov, s tim videima sam najzadovoljniji. Nije da ih volim snimati jer je to dosta zahtjevno, ali u zadnje vrijeme pridajem dosta pažnje i truda video spotovima, na zadnjem sam čak bio i producent.

– Što mislite dalje kad prođe vrijeme trajanja tog novog albuma? Već novi planovi?
Volio bi još jedan album s ovom ekipom, i jedan unplugged projekt, i jedan rep mixtape s ekipom repera koju volim i cijenim. To je već jako puno materijala i planova hahaha. Al nikad ne znaš šta te čeka iduće godine, kakve ideje i prilike, tako da se neću striktno držati nekih planova, za sad mi je cilj samo ovaj album ispromovirati i odsvirati što više.

– A kakvo je stanje na rep sceni? Molim vas da prokomentirate comeback Nereda & Stoke bez novih materijala, splitske dječake Vojka V i Krešu Bengalku, zagrebačke High5 i Kukus i Krankšvester.
Nered i Stole su odradili super koncert u Domu Sportova. Stole svako malo izbaci neku novu pjesmu, da se njih dvojica ozbiljno sjednu s Kooladeom ili Settom mislim da bi to bilo jako dobro i zanimljivo. Oni su klasici i bit će uvijek prostora i potrebe za tu i tamo koji ovakav njihov veći koncert, ali ne mislim da iko od starijih MCija može raditi na duže staze i više svirki bez novog materijala. Koolade bi to zakopo odlično, oldskulerski s novim pristupom i soundom. Vojko V je trenutni regionalni broj jedan, naporno je radio za to što sada ima, kvalitetan je mc, zabavan i mislim da ga na idućoj ploči čeka jos veći uspjeh. Krešo je jako slična priča, radnik, jako sam sretan kad vidim da likovi koji puno rade i uspijevaju u poslu. Imaju dosta
širu publiku od High5 i Kukusa koji su čini mi se više fokusirani samo na Zagreb, High5 je jako energična ekipa i volim to ludilo za vidjet na njihovim svirkama, fini momci koji se pretvore u divlji čopor na stageu. Krankšvester je čisto mladenačko ludilo, miks raznih žanrova i svega na što se može mcijat, jako su zabavni i mislim da su pun pogodak za svaki festival. Odlični su live baš kao i svi ovi koje smo pobrojali do sada. Fali mi tu samo još i
Kandžija koji je s bendom maestralan. Dobro vrijeme za rep.

– Elemental su sad objavili biografiju. Hoće li nas dočekati kakva takva knjiga od Ede? Autobiografija? Sigurno je puno događaja…

Ne znam, mene privlači pisanje pa ćemo vidjet jednog dana dal će biti šta u tome smjeru.

– Na kraju savjet publici, kako se ide u plus? Koji je put? Jer je situacija u društvu kao ove magle ovih dana, stvarno depresivna…
Nema nekog striktnog savjeta, ja sam svakodnevno u svojim osobnim konfliktima i borbama također, neke stvari pale neke ne pale, svako je drukčiji i svako ima svoje vrijeme kad je otvoren za neke promjene u životu koje su neminovne da bi se razvijali i išli naprijed. Siguran sam samo u to da je život bez padova jednak životu bez pobjeda, tj. život bez te izmjene plusa u minus i natrag i opet tako i opet tako, dosadan, i da jedno ne ide bez drugog…

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame