Aktualno Glazba POP COOLTURA

Čudno kako Hrvati vole ploče: The Strange na vrhu top liste albuma

Top lista prodaje vinila u listopadu otkrila je 10 slušateljima najdražih ploča i trend konzumacije glazbe koji se ponovno vraća među njezine ljubitelje. Listopad je ujedno i mjesec u kojemu smo obilježili Nacionalni dan albuma te po prvi put objavili pregled najprodavanijih vinila za rujan, a HDU će svakog mjeseca zabilježiti koji je od vinila bio najviše skidan s polica glazbenih prodavaonica.

U listopadu je prvo mjesto pripalo grupi The Strange i njihovom najnovijem albumu The Echo Chamber, izdanju Dancing Beara izašlom 13 godina nakon posljednjeg studijskog izdanja. CD i LP format albuma predstavili su se javnosti 12. listopada, a do kraja mjeseca prodaja vinilnog izdanja dovela je The Strange na prvo mjesto ukupnog poretka prodanih vinila. Zahvaljujući tome, album The Echo Chamber službeni je vinil mjeseca listopada. Grupa The Strange održat će promotivni koncert 13. prosinca u zagrebačkoj Tvornici kulture. Njihovu postavu čine Chris Eckman te članovi bendova The Bambi Molesters i My Buddy Moose, a s njima su i trubač Andrej Jakuš i saksofonist Ozren Žnidarić.

Na drugom se mjestu liste vinila nalazi Zimzeleno a novo (Specijal) Dine Dvornika, a na trećem U Sali Lom koji izvode Bajaga i Instruktori. Oba izdanja potpisuje Croatia Records.

O najprodavanijim vinilima svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu razgovaramo sa Zlatkom Turkaljem u emisiji Svijet diskografije na drugom programu Hrvatskoj radija. 29. studenog o vinilu mjeseca listopada govorit će član benda The Strange i jedan od ambasadora Nacionalnog dana albuma, Dalibor Pavičić te direktor diskografske kuće Dancing Bear, Silvije Varga.

Na stranoj top listi prodaje prvo mjesto zauzeo je album The Best Of: Foot In The Door grupe Pink Floyd, koju također u Hrvatskoj zastupa Dancing Bear. Pri samome ga vrhu slijede još dva izdanja pod njihovim zastupništvom, a to su albumi Loving The Alien (1983/1988) Davida Bowieja te Tranquility Base Hotel + Casino grupe Arctic Monkeys.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame