Aktualno auto moto knjige KOLUMNIZAM POP COOLTURA SVAŠTARA Tehnologija

Da – ne pitalice: Vjerovati pametnim 5G automobilima?

Stvari se mijenjaju. Vremena mijenjaju stvari. Može se samo odabrati što je za koga simbol promjena. Što je znak da smo ostarjeli? Ne znam zašto volim baciti pogled na emisiju o osobnim automobilima, zato jer sam prije faksa bio automehaničar ili zato što imam pimpek (dobro, dobro – to nije nikakav razlog za uživanje u automobilima!).

tkad se sve više automobila nije smjelo gurati kad krepaju, prestao sam biti automehaničar… Ključni pojam je „adaptivni tempomat“. To je, dakle, hardversko-softverski sklop koji automatski održava ravnotežu između zadane brzine i držanja razmaka od drugih sudionika u prometu. I problem te stvari je što će vas odvući u nepažnju i prouzrokovati nešto poput toga da vozač iza vas ne reagira tako brzo pri kočenju i dogodi se – zlo i naopako. A to bi trebala rješiti povećana brzina tijeka informacija putem novih tehnologija.

Čitav je niz problematičnih novih tehnologija ili ideja, poput ukidanja ručnih mjenjača čak i u nekim sportskim automobilima u kojima to ne bismo očekivali. Možda je dugoročno to dobro za razvoj autonomnih automobila, ali ne bi li bilo dobro da ljudi ipak znaju voziti?
Znači nema nikakve sumnje idemo li smjerom robotizacije. (Književna preporuka:“Ja, Robot“, Isaaca Asimova, ali ne onaj odurni film s Willom Smithom… priznajmo, znanje zakona robotike trebalo bi biti stvar opće kulture.)

Na drugu stvar, kako će se pokazati – povezanu s tim, pozornost su mi privukli napisi s nametljivih stranica naziva „NWO“ ili „transformacija svijesti“: naime na testiranje nove, pete generacije mobilnog prijenosa podataka od kojeg navodno padaju ptice, ali rekoh, dok je to samo na tim i takvim stranicama – dobro! Uglavnom, ta tehnologija je potrebna i za autonomne automobile i za druge stvari, nevezano za mobitele. Kako gospodin gost na TV-u reče:“Da znam što ću s tim već bih se obogatio.“

I tako, zapravo nije dovoljno što moramo djeci za Božić ili rođendan kupovati novi mobitel, već ćemo pri prijelazu u 5G svi morati prijeći i na novi, naravno skuplji, mobitel. „Ako želite koristiti 5G…“, reče gospodin gost. Nije li to čista, pohlepna, grabež? Ta bujica prihodovnog novca teško kojoj tvornici može štetiti. Možda i ponovo uskrsne Apple, koji, u zadnje vrijeme, puši s iPhoneom u Kini.

Stvari se mijenjaju. Živjet ćemo u zoni puno gušćih odašiljača, a možemo se samo nadati da katastrofičari nisu u pravu i da to neće biti život u mikrovalnoj. A roboti u autonomnim automobilima valjda neće postati zli transformeri. Uostalom, zar nije prva Asimovljeva zapovijed robotima da moraju, prije svega, štititi život ljudskih bića? Molim vas, učinite to! Zaštitite me od mojeg susjeda!

Tagovi
Gabrijel Barišić

Gabrijel Barišić

Komentari

Reklame