autorski tekstovi Celebrities KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO

Hrvatska gripa kojoj nema lijeka: Superheroji na hrvatski način

Priča mi frendica kako je dobila odbijenicu za jedan posao jer su na to mjesto zaposlili ženu staru 80 godina. Dan kasnije, vidim oglas za posao u Sokol Mariću gdje zapošljavaju veći broj zaštitara gdje prednost imaju upravo umirovljenici. Zamislite, nekad ste mogli dobiti prednost u zapošljavanju s braniteljskom knjižicom, a danas vam je dovoljna i ona penzionerska. Ta vijest će sigurno razveseliti Riječane jer su ovih dana u potrazi za vozačima gradskih autobusa, jer eto, svi su emigrirali. Dakako, ne manjka ljudi u mjesnim odborima Rijeke, a siguran sam da imaju dosta referenata zaposlenih u samom gradu.

Nekad ste mogli dobiti prednost u zapošljavanju s braniteljskom knjižicom, a danas vam je dovoljna i ona penzionerska

Da je doista nestašica ljudi, vidjeli smo po nedavnoj aferi u kojoj je jedna žena ulovljena s lažnom diplomom, a gdje drugdje nego u ministarstvu znanosti i obrazovanja. Logično, zar ne? I dok će se sada gubiti vrijeme i novac da se provjere sve diplome u tom sustavu, zagrebački Superman nema vremena. U sklopu cjeloživotnog obrazovanja, prva guzica grada upatila je tečaj za bageristu kako bi započeo s iskopavanjem tunela koji bi povezao Zagreb sa Zagorjem, provukao žice za žičaru, a to sve budete osjetili kad krenu prvi veći računi za odvoz smeča.

Otprilike u isto vrijeme, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predlaže dobro uhodan socijalistički program na temu zadržavanja mladih u zemlji. Naime, on bi uveo obvezu rada određen broj godina ili bi u suprotnom naplatio svaki odlazak iz Hrvatske. Hoće to tako, čim je manje ljudi, manje je love za plaće, a rektum rektorima tada radi više nego Bandić.

Možda bi sve studente trebalo staviti na kioske na određeni broj godina. To bi bilo nešto poput vojnog roka što bi zadovoljilo i Kolindine želje i prohtjeve. Zamislite jednog diplomiranog programera kako radi za 3400 kuna netto, puni besplatne godišnje pokaze ljudima koji su kupili mirovine, onih istima koji sada imaju prednost pri zapošljavanju, a oko kioska žicaroši koji u tjedan dana nažicaju više love nego taj spomenuti programer u mjesec dana rada.

 Usprkos svim ovim apsurdima, novinari razvukli Pernara i vitamine s kojima se bori protiv gripe. Isti oni novinari koji svako malo zatrpavaju svoje stranice narodnom medicinom, čak i tim istim vitaminom C. Naravno, nije slučajno da se ta tema zavrtjela. Sve ankete pokazuju rast Živog zida i istovremeni pad svih ostalih stranaka pa shodno tome, treba učiniti sve kako bi pogurali osobne favorite.

Svaki put kad Boris Miletić sam sebe prozove liberalom, jedan radnik kihne, a ne zaboravite, u vrhuncu smo gripe. 

Iako te ankete nemaju neku svrhu (osim među priglupim građanima) i u 99% slučajeva prikazuju Živi zid kao drugu najjaču stranku, Beljak i njegovi seljaci slave onu jednu po kojoj su upravo oni druga opcija. Poznatiji kao Amsterdamska koalicija, nedavno su privatizirali pojam liberal iako s liberalizmom nemaju baš nikakvih dodirnih točaka. Zapravo, svaki put kad Boris Miletić sam sebe prozove liberalom, jedan radnik kihne, a ne zaboravite, u vrhuncu smo gripe. Kako drugačije opisati čovjeka koji isfurava liberalizam, a očekuje da država spašava požar u njegovom dvorištu. Možda doista treba za to kriviti ministarstvo obrazovanja jer samoprozvane liberale nitko nije mogao naučiti što liberalizam doista znači. Liberalizam zagovara manje države, manje birokracije, manje poreze, tržišno natjecanje, ukidanje monopola, tj. sve ono što prosječni hipster s Filozofskog naziva neoliberalnim kapitalizmom. Nije dovoljno biti gay friendly i za legalizaciju opijata što je jedini razlog zbog kojeg su spomenuti sami sebe prozvali liberalima.

Kad malo bolje razmislim, mi jesmo liberalna nacija. Uskoro će liberalno ograničiti mjesta na kojima će se moći pušiti. Liberali će slati policiju na građane zbog govora mržnje, iako nije rijetko čuti baš takav govor od onih koji zagovaraju kažnjavanje i ograničavanje slobode govora.

Ali što to njih boli kurac, oni imaju imunitet, a vi ne.

Tko vas jebe.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame