Aktualno Celebrities Festivali film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Objavljene nominacije za Oscar 2019: Zijevanje, predvidljivost, dosada i politička korektnost

Objavljene su nominacije za ovogodišnju dodjelu Oscara koja će se bez voditelja nakon što je Kevin Hart odustao, održati krajem veljače.

Najviše, deset nominacija dobile su: “Roma” Alfonsa Cuaróna i “Miljenica” (The Favourite) Yorgosa Lanthimosa dok s osam nominacija slijede “Zvijezda je rođena” Bradleya Coopera i politička drama “Čovjek iz sjene” (Vice). Oni su ujedno i u konkurenciji za najbolji film, gdje im se još pridružuje odlična dramokomedija Spikea Leea “Crni član KKKlana” (BlacKkKlansman), superherojsko science fiction iznenađenje “Black Panther”, saharinska i sterilna biografija Freddieja Mercuryja i grupe Queen “Bohemian Rhapsody” i odličan mali road movie “Zelena knjiga: Vodič za život” (Green Book).

Najveće masovno iznenađenje je zasigurno film meksičkog sjajnog redatelja Alfonsa Cuarona koji je svojevrsni poluautobiografski film smješten u četvrt Colonia Roma u Meksiku početkom 70.-ih godina prošlog stoljeća. Ujedno je nominiran i u kategoriji najboljega filma na stranom jeziku gdje recimo nema našeg Osmog povjerenika te za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu (Yalitza Aparicio), sporednu žensku ulogu (Marina de Tavira) originalni scenarij, fotografiju, scenografiju, zvuk i montažu zvuka. Britanska povijesna drama “Miljenica” (The Favourite), osim u kategoriji najboljega filma, nominirana je po redatelju Yorgosu Lanthimosu i glumicama – Oliviji Colman za glavnu ulogu, Emmi Stone i Rachel Weisz za sporedne. Osim toga, film je nominiran za originalni scenarij, fotografiju, montažu, scenografiju i kostimografiju.

Nominacije za najbolju režiju, uz Cuaróna i Lanthimosa, dobili su Adam McKay za “Čovjeka iz sjene”, Pawel Pawlikowski za “Hladni rat” i Spike Lee za film “Crni član KKKlana”. Za Oscara u kategoriji najbolje muške uloge najviše šanse imaju Christian Bale, za ulogu Dicka Cheneya u filmu “Čovjek iz sjene” (Vice), Bradley Cooper za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena”, Rami Malek za ulogu Freddieja Mercuryja u filmu “Bohemian Rhapsody”, Viggo Mortensen za film “Zelena knjiga: Vodič za život” (Green Book) i Willem Dafoe  za film “At Eternity’s Gate”. U kategoriji glavne ženske uloge nominirane su Glen Close, kojoj je ovo sedma nominacija, za film “The Wife”, Lady Gaga za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena” te Melissa McCarthy za film “Can You Ever Forgive Me?”, te Olivia Colman i Yalitza Aparicio za (“Roma”). Za najboljega sporednog glumca konkuriraju Mahershala Ali (“Zelena knjiga: Vodič za život”), Adam Driver (“Crni član KKKlana”), Sam Eliott (“Zvijezda je rođena”), Richard E. Grant (“Can You Ever Forgive Me?”) i Sam Rockwell (“Čovjek iz sjene”), dok su u kategoriji najbolje sporedne glumice, uz Emmu Stone, Rachel Weisz i Marinu de Taviru, Amy Adams (“Čovjek iz sjene”) i Regina King (“If Beale Street Could Talk”).

U kategoriji najboljega originalnog scenarija nominirani su filmovi “”Miljenica”, “First Reformed”, “Zelena knjiga: Vodič za život”, “Roma” i “Čovjek iz sjene”, a za adaptirani scenarij “The Ballad of Buster Scruggs”, “Crni član KKKlana”, “Can You Ever Forgive Me”, “If Beale Street Could Talk” i “Zvijezda je rođena”. U konkurenciji za najbolji stranojezični film tu su: “Capernaum”, “Cold War”, “Never Look Away”, “Roma”, “Shoplifters”. Nema našeg “Osmog povjerenika”, dok se za najdokumentarac bore: “Free Solo”, “Hale County This Morning, This Evening”, “Minding the Gap”, “Of Fathers and Sons”, “RBG”. Najbolji crtić birat će se između sljedećih: “Incredibles 2”, “Isle of Dogs”, “Mirai”, “Ralph Breaks the Internet”, “Spider-Man: Into the Spider-Verse”.

A najbolja pjesma je iz filmova: “All The Stars” – “Black Panther”, “I’ll Fight” – “RBG”, “Shallow” – “A Star Is Born, “The Place Where Lost Things Go” – “Mary Poppins Returns”, “When A Cowboy Trades His Spurs For Wings” – “The Ballad of Buster Scruggs”, dok se za najbolji filmski score bore: “Black Panther”, “BlacKkKlansman”, “If Beale Street Could Talk”, “Isle of Dogs”, “Mary Poppins Returns”.

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame