Aktualno Celebrities film inmediasres POP COOLTURA showbiz

Umro je Dušan Makavejev: Najoriginalniji i najhrabriji redatelj bivše Jugoslavije

U 87. godini života u Beogradu je umro srpski filmski redatelj Dušan Makavejev.

Jedan od najbitnijih najoriginalnijih najhrabriji redatelja ovih prostora svih vremena. Lynch prije Lyncha, Von Trier prije Von Triera, Noe prije Noea. Bunuel ovih prostora. Jedan od rijetkih subverzivnih redatelja koji je propitivao osnove socijalističkog sistema, provocirao, snimao neobične filmove a osobito su cijenjena njegova prva četiri uratka: WR Misterije Organizma, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT, Nevinost bez zaštite ili Čovek nije tica.

Makavejev je bio istaknuti predstavnik takozvanog “crnog vala” jugoslavenskog filma s bitnom kritikom društvenih odnosa i socijalističkog društvenog sistema. Rođen je 13. listopada 1932. u Beogradu gdje diplomirao je psihologiju. Bio je veliki poklonik učenja avangardnog austrijskog psihoanalitičara Wilhelma Reicha, osobito se to moglo primijetiti i bilo je istaknuto u Makavejevom najpoznatijem filmu ‘WR: Misterije organizma’ iz 1972.

Bio je urednik mnogih listova poput Student (časopis), Književne novine i Danas, a bavio se i pisanjem za mnoge časopise te je imao zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968. Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda” koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu. U rujnu 2018. promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim.

Pokop će biti obavljen velikanu u krugu najbližih članova obitelji.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame