Aktualno Festivali Glazba POP COOLTURA

Upoznajte Hrvate biennaliste: Domaći skladatelji na jubilarnom 30. muzičkom biennalu Zagreb

Međunarodni festival suvremene glazbe 30. muzički biennale Zagreb održat će se od 6. do 13. travnja ove godine, a osim brojnih stranih skladatelja u gostima, posebno se ističu domaći skladatelji koji će predstaviti svoja nova djela. Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Silvio Foretić, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Frano Đurović, Berislav Šipuš, Tomislav Oliver,  Sanja Drakulić, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban sudjeluju na 30. MBZ-u, a donosimo pregled njihovih djela koja ćemo imati prilike poslušati i pogledati uživo početkom travnja.

U predbiennalskom tjednu održat će se dječja lutkarska predstava “Žabica kraljica” autorskog dvojca skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka, dok će Ana Horvat i Miodrag Gladović u foajeu Kina Europa prvoga dana MBZ-a predstaviti “D#connected” na kojem učenici Glazbenog učilišta Elly Bašić koriste vlastite pametne telefone i akustične instrumente, a glazba koju stvaraju se generira putem aplikacije upravo napravljene za ovaj MBZ, te glazba izlazi kroz bluetooth zvučnike što im omogučava da ovu izvedbu izvedu gdje god i kad god, u pokretu ili statični, u dvorani ili outdoor, u grupama ili pojedinačno. Osječki skladatelj Matko Brekalo i legendarni klarinetist te multiinstrumentalist Ratko Vojtek zajedno će predstaviti djelo “Urbi et Orbi” unutar projekta Glazbene šetnje. U tjedan dana festivala čak tri puta Zagrepčani će imati prilike sresti Vojteka i njegove instrumente na raznim lokacijama centra Zagreba, a u kompletnoj izvedbi publika će moći uživati u kino dvorani KIC-a u kojoj će se cijela glazbena šetnja live streamati.

U Muzeju suvremene umjetnosti 9. travnja izvest će se nova djela Ivane Kiš i Maka Murtića za udaraljke, elektroniku i video, a trio Marsupilami 10. travnja u Francuskom institutu praizvest će nova djela Sanje Drakulić i Margarete Ferek Petrić. Njujorška ikona jazz-a i saksofonistički mag Jon Irabagon uz Zagrebački kvartet saksofona 10. travnja u Gavelli izvest će novo djelo Zorana Šćekića, a dan kasnije praizvest će se novo orkestralno djelo Mirele Ivčević – nove rezidencijalne skladateljice HRT-a. Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Tomislav Oliver i Silvio Foretić skladateljska su ekipa koju će predstaviti puhački sekstet Ad Gloriam Brass 13. travnja u Laubi, a isti dan izvest će se i Koncert za saksofon i gudački ansambl Davorina Kempfa te Koncert za klarinet i gudački ansambl Antuna Tomislava Šabana. Festival će se svečano zatvoriti u ZKM-u baletom “Hero is Tired” Frane Đurovića u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca.

30. MBZ održat će se od 6. do 13. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, KNAP, Galerija Greta, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Francuski institut, MSU, Lauba, ZKM, ZPC te KD Vatroslav Lisinski. Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je “Grad, prostor, glazba, zvuk”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame