Aktualno Celebrities inmediasres izložbe POP COOLTURA

Umro Vasilije Jordan: Jedan od najvećih slikara svih vremena s prostora bivše Jugoslavije

Umro Vasilije je Jordan, jedan od najvećih hrvatskih slikara. U osamdeset i petoj godini u Zagrebu je preminuo čovjek kojeg se smatra jednim od najvećih slikara ovih prostora svih vremena ujedno jednim od najvažnijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Jordan je dobitnik mnogih nagrada među kojima i ona Vladimir Nazor za likovnu umjetnost.

Jordan je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1958. u klasi Ljube Babića i Krste Hegedušića, a tamo je od 1978. radio kao docent i kao redoviti profesor. Bio je povezivan uz renesansno-baroknu tradiciju, slikao je tehnikom starih majstora, uglavnom u ulju i temperi a teme koje su prevladavale  doticale su se nostalgije za djetinjstvom, svijetom starih fotografija, glazbom. Na platnima je često prikazivao vlastitu intimu, čovjekovu tjeskobu i strah. Od slikarskih početaka bio je blizak poetici nadrealizma, a opus je razvijao u različitim tematskim ciklusima, među kojima su Homo volans, Muzičari, Genealogija, Ladanje, Biciklist.

Izlagao je samostalno u brojnim hrvatskim gradovima te u Beogradu, Novom Sadu, Skopju, Ljubljani, Parizu, Bruxellesu, Stuttgartu, Rimu, Milanu; sudjelovao je na mnogim nacionalnim i međunarodnim skupnim izložbama, među kojima su Svjetska izložba u Montrealu 1967.,  izložba “125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti” 1996. u Zagrebu i brojne druge.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame