Aktualno inmediasres mediji POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO Tehnologija Zabava

Znanstvenici tvrde da su vratili vrijeme: Uzbudljiva i značajna vijest za budućnost

Je li na pomolu revolucija? Prema pisanju časopisa The Independent ako se tvrdnje pokažu točnima na pomolu bi mogla biti jedna od revolucija života kakvog smo ga dosad poznavali na zemlji. Putovanje vremenom ne bi više bila znanstvena fantastika nego realna mogućnost.

Znanstvenici s Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju (MIPT) su uz pomoć kolega iz Švicarske i SAD-a uspjeli provesti zadivljujući eksperiment te očekuju da će s vremenom uspjeti dodatno poboljšati tehniku te da će njihovi rezultati s vremenom postati još pouzdaniji i precizniji.

U jednom su znanstvenom eksperimentu stručnjaci uspjeli pomoću kvantnog računala promijeniti smjer vremena na mikro razini tako da to istraživanje proturječi dosada poznatim temeljnim zakonima fizike i ako se pokaže točnim moglo bi promijeniti naše razumijevanje svijeta i svemira.

Koristeći se elektronima i kvantnom mehanikom znanstvenici su uspjeli vratiti vrijeme unatrag, što bi vrlo plastično značilo da biste neki razbijeni predmet mogli vratiti u njegov prvobitni oblik svoj prvobitan cjelovit oblik.

“Uspjeli smo na umjetan način stvoriti stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od termodinamičke ‘strijele vremena'”, rekao je voditelj istraživanja, kvantni fizičar Gordey Lesovik s MIPT-a. 

Istraživanje Arrow of Time and its Reversal on IBM Quantum Computer i način funkcioniranja “vremenskog stroja” objavljeno je časopisu Scientific Reports.

Ovo su osnovne premise razumijevanja eksperimenta koji bi mogao značiti veliku revoluciju u budućnosti.

“Vremenski stroj” sastoji se od bazičnog kvantnog računala sastavljenog od elektronskih “kubita”. Kvantni bit ili kubit, može biti jedinica ili nula ili oboje istovremeno, što je poznato kao kvantna superpozicija. Upravo ovo svojstvo kubita uz niz drugih kvantnih učinaka omogućuje kvantnim računalima da određene operacije izvode brže u odnosu na standardna računala. Tijekom eksperimenta, znanstvenici su pokrenuli “program evolucije” koji je uzrokovao da kubiti tvore sve složeniji uzorak promjena nula i jedinica. Tijekom tog procesa, izgubio se red, kao što ga nestane kada se, primjerice, prvotno posložene loptice za biljar snažno udare štapom. No, onda je u djelo krenuo drugi program koji je promijenio stanje kvantnog računala na takav način da ga je evoluirao “unatrag”, odnosno iz kaosa u red, čime se stanje kubita vratilo u prvobitno polazno stanje.

Svemir funkcionira na osnovi drugog zakona termodinamike. Taj zakon određuje prelazak iz reda u nered i funkcionira samo u jednom smjeru. Na primjer ako gledate video razbijanja kuglica za biljar unatrag, jasno vam je da je nemoguće da se jednim udarcem sve one vrate u prvobitan trokut, ali najnoviji eksperiment uspio je baš to savršeno izračunajući udarac kojim su se kuglice posložile u početnu formaciju u obliku piramide.

Znanstvenici su otkrili da radeći s dva kubita mogu “preokrenuti vrijeme” sa stopom uspješnosti od 85%. Kada su radili s tri kubita, došlo je do većeg broja pogrešaka, što je rezultiralo stopom uspješnosti od 50%. Smatraju kako će se stopa pogreške smanjiti s poboljšanjem uređaja, odnosno  “vremenskog stroja”, a sam eksperiment mogao bi već sada imati praktičnu primjenu u razvoju kvantnih računala.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame