Aktualno Festivali Glazba POP COOLTURA

Skladateljska elita u Zagrebu: Skladatelji u gostima na 30. MBZ-u

Muzički biennale Zagreb sve je bliže, a nakon što su predstavljeni domaći skladatelji koji sudjeluju na 30. MBZ-u, donosimo pregled skladatelja u gostima koji stižu uskoro u Zagreb. Britanska multimedijalna umjetnica, skladateljica i performerica Kaffe Matthews već 4.4. u predbiennalskom tjednu predstavit će svoje sonične bicikle. Zagrepčani će bicikle moći preuzeti svaki dan od 4. do 13. travnja u Galeriji Greta, a 45minutna ruta odvest će ih kroz nekoliko zagrebačkih kvartova te će na taj izniman način moći iskusiti kako zvuči glazbeni Zagreb u site specific djelu „Ispod fontana“.

30. muzički biennale Zagreb svečano će biti otvoren u Kinu Europa 6. travnja izvedbom djela „The Garden“ Richarda Ayresa. Djelo će izvesti svjetski priznati ansambl London Sinfonietta, a zagrebačka izvedba The Gardena dogodit će se čak i prije same londonske premijere.

Uz Ayresa zagrebački gost bit će i američki skladatelj Alvin Curran. Njegovo djelo Inner Cities koje će biti izvedeno 7.4. u Francuskom institutu, najdulja je ikad napisana skladba za klavir (6 sati!). U Laubi 8.4. gostovat će i Ivan Fedele, umjetnički voditelj glazbenog programa festivala Biennale di Venezia. Tom prilikom hrvatski ansambl Cantus i talijanski Icaraus praizvest će djelo Ex-Tension II, no osim te svjetske praizvedbe, hrvatska publika moći će čuti čak još tri kompozicije ovog vodećeg talijanskog skladatelja.

U Zagreb stižu i norveške zvijezde Eivind Buene i Rolf Wallin. Već drugog dana festivala, norveški ansambl Cikada izvest će djelo “Possible Cities / Essential Landscapes” skladatelja i književnika Eivinda Buenea. Djelo je nastalo u koprodukciji ansambla Cikada i legendarnog ansambla InterContemporaina, koji je na MBZ-u održao koncert za pamćenje 2017. godine. Buene će o svojoj dvostrukoj poziciji skladatelja i književnika razgovarati 5. travnja u programu Književni budoar kluba Booksa.

„The Otheroom“ Rolfa Wallina izvest će se 11.4. u foajeu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ovo djelo propituje upravo odnos javnog prostora i umjetnosti, praizvedeno je na prestižnom festivalu suvremene glazbe u Huddersfielu, a u godini 2018. bilo je nominirano za Brit Awards kao najinovativnije djelo te godine.

Vrlo važan zagrebački gost je i skladatelj Vinko Globokar koji će se simbolički oprostiti od svoje skladateljske karijere upravo na MBZ-u gdje ju je i 70-ih započeo. U Zagrebačkom kazalištu mladih Slovenska filharmonija pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša te uz soliste Sretena Mokrovića, finsku vokalisticu Piiu Komsi i njemačkog improvizatora Michaela Riesslera, izvest će se djelo “Exil 3 (Život imigranta Edvarda)”.

Svakako centralno ime festivala je njemački skladatelj, redatelj, dramaturg, multimedijalni umjetnik Heiner Goebbels. Već kultno djelo „Surrogate Cities“koje odavno pripada u antologiju Nove glazbe izvest će se u koprodukciji sa Zagrebačkom filharmonijom u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog 12.4., gdje će se zagrebačkom orkestru pridružiti legendarni David Moss i jazz pjevačica Jocelyn B. Smith, a cijelom izvedbom će ravnati mlada dirigentska zvijezda Jonathan Stockhammer.

Podsjetimo, 30. MBZ održat će se od 6. do 13. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, KNAP, Galerija Greta, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Francuski institut, MSU, Lauba, ZKM, ZPC te KD Vatroslav Lisinski. Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je “Grad, prostor, glazba, zvuk”.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame