Aktualno inmediasres knjige mediji POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA Tehnologija Zabava

Vaš mozak je vremeplov: Neuroznanost je seksi

Suvremena istraživanja, posebno ona neuroznanstvena, obogatila su čovječanstvo mnogim spoznajama i razriješila neke stoljetne misterije. No način na koji ljudski mozak doživljava i procesuira vrijeme, čini se, još uvijek je nepoznanica. Tim se pitanjem u svojoj drugoj knjizi, Vaš mozak je vremeplov, pozabavio jedan od vodećih svjetskih neuroznanstvenika, redoviti profesor na UCLA-u Dean Buonomano čija je prva knjiga Brain Bugs:

How the brain`s flaws shape our life postigla status svjetskog publicističkog bestselera. Buonamano se u novoj knjizi naslanja na teorije i saznanja iz  evolucijske biologije, fizike i filozofije kako bi predstavio svoju važnu teoriju o ljudskom poimanju i izražavanju vremena. Ljudski
je mozak složen sustav koji, osim što ga izražava, vrijeme i stvara. Gradi ljudski osjećaj za kronološki protok vremena i pripadnicima vrste omogućava mentalno putovanje kroz vrijeme. Ove su funkcije važne, kaže Buonomano, ne samo za svakodnevni život pojedinca već i za evoluciju ljudske vrste; bez mogućnosti simuliranja budućih događanja, nikad ne bismo izumili neke važne alate i uspostavili neke važne modele ponašanja. No mozak je dizajniran tako da navodi kroz svijet u neprekidnoj mjeni tako što predviđa što će se, i kada, dogoditi.

Buonomano neuroznanstvenu ekspertizu uparuje s multidisciplinarnim pristupom čime i njegova teorija postaje sveobuhvatnija. Njegov stil pisanja uvlači čitatelja u svoj svijet, kao da pred sobom ima najnapetiji roman. U knjizi Vaš mozak je vremeplov autor istovremeno rasvjetljava koncepte poput svjesnosti i relativnosti i odgovara na pitanja koja su stoljećima mučila kako znanstvenike, tako i filozofe.

Što je vrijeme? Je li naš osjećaj prolaska vremena samo iluzija? Postoji li slobodna volja ili je budućnost unaprijed određena? Kroz zanimljive odgovore na ova pitanja Buonomano o fascinantnoj arhitekturi ljudskog mozga otkriva koliko i o zamršenosti samog vremena. Ovo virtuozno djelo popularne znanosti, u konačnici, dovodi do zapanjujućeg otkrića: VAŠ JE MOZAK, U SVOJOJ SRŽI, VREMENSKI STROJ!

 

Dean Buonomano (1965.) američki je neuroznanstvenik, psiholog i autor. Redoviti je profesor na UCLA-u čije se istraživanje usredotočuje na pitanja poimanja vremena i ljudskog mozga. Vaš mozak je vremeplov njegova je druga knjiga.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame