Aktualno film inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM

Slučaj bez slučaja: Kino Zagreb i kulturni menadžment – Politiziranje između Bandićevih nekad i Bandićevih sad

Kultno zagrebačko kino, nekad Kino Balkan danas Kino Europa, pod ravnanjem filmskog producenta Borisa T. Matića dobilo je obavijest od Grada Zagreba koji je informirao umjetničku organizaciju Zagreb Film Festival (ZFF) da se mora iseliti iz tog prostora do 1. lipnja, odnosno da joj neće produljiti ugovor o najmu.

Uslijed toga organizirana su dva prosvjeda zainteresiranih građana, prvi spontani ispred Kina Europa kada se okupilo oko 2 000 građana i drugi organizirani u interijeru kina kada h je bilo 500-injak i na kojima je Boris T. Matić pokušavao kao uspješni kulturni menadžer i poduzetnik prikazati za što se sve koristi pozamašna svota novca koju Kino Europa dobija od gradskog proračuna i HAVC-a za vrtnju svojih djelatnosti.

Boris T. Matić je rekao da se ne žele ni s kim prepucavati preko novina i pozornica, nego samo žele raditi svoj posao, pa će još jednom nadležnima uputiti dopis sa zahtjevom da se kino ne zatvori dok ne počne renoviranje uz nadu da će im se netko ovaj put javiti, s obzirom na to da dosad nisu uspjeli uspostaviti bilo kakvu komunikaciju s Gradom kada su im iznosili svoje prijedloge o obnovi kina.

Grad je kupio prostor Kina Europa od privatnog vlasnika 2006., nakon akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza “Daj mi kino”, zahvaljujući kojoj je kino spašeno od prenamjene. ZFF-u je 2007. privremeno povjerena kinoprikazivačka djelatnost, a dvije godine kasnije ta je organizacija dobila kino u zakup na gradskom javnom natječaju, koji je uvjetovao pružanje ugostiteljske usluge i specijaliziranu knjižaru za film.

“Ovih dana gradonačelnik i neki od medija kažu da smo šank-linija i da je sve ovo zbog kafića, ali kafić je bio uvjet da možemo upravljati kinom. Zato je on tu, nismo ga mi izmislili, žao mi ljudi koji tu rade, ali ako vam toliko smeta kafić, zatvorite ga i ostavite kino”, poručio je Matić. Desetljećima zapuštenoj zgradi trebala je hitna obnova, što su i napravili – obnavljanje električnih i vodovodnih instalacija i ventilacijskog sustava za grijanje i hlađenje, saniranje kotlovnice, uređenje predvorja, uredskih prostorija, projekcijske kabine, restauraciju 35 mm projekcijske opreme, nabavu ostale tehničke opreme, uređenje sanitarnih čvorova, izgradnja WC-a za osobe s invaliditetom i brojne druge popravke.

Ove godine u veljači odobrena su im programska sredstava za filmske programe u kinu Europa na javnom pozivu za potrebe u kulturi Grada Zagreba – 420 tisuća kuna. “Zovite me malo ludim, ali ako ispunjavamo sve uvjete ugovora, ako imamo zakonsku osnovu, ako smo dobili nagradu za najbolje europsko kino i ako nam odobre novac za cijelu godinu, iako nemate komunikaciju, očekujete da će doći do produženja ugovora”, rekao je Boris T. Matić. Nastavak priče slijedi.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame