Celebrities inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM showbiz Tehnologija

Uhićen Julien Assange: Najpoznatija svjetska “smetnja” sigurnosti – Namještaljka vlada ili nastrani pojedinac

Uhićen je najpoznatiji svjetski zviždač, osnivač Wikileaksa Julian Assange, nakon što je ekvadorska vlada poništila azil, te je priveden u policijsku postaju u centru Londona iako se opirao uhićenju pa odveden na Westminsterski sud gdje je saslušan i gdje se izjasnio da nije kriv.

 

Assange je uhićen prema američkom nalogu za izručenje, objavio je na Twitteru njegov Wikileaks, a priopćenje Wikileaksa potvrdila je londonska policija. “Julian Assange (47) je danas, 11. travnja, uhićen u ime vlasti SAD-a, u 10.53 nakon njegovog dolaska u policijsku postaju u središnjem Londonu. Ovo je nalog za izručenje pod odjeljkom 73 Zakona o izručenju. Bit će izveden pred sud kasnije danas”, stoji u priopćenju londonske policije.

Američko tužiteljstvo objavilo je da je Assange optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010.  Zbog toga mu prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa. U optužnici se navodi da je on u ožujku 2010. sudjelovao u uroti da pomogne Manning da probije šifru pohranjenu na računalima američkog ministarstva obrane povezanim na SIPRNet mrežu, vladinu mrežu za povjerljive dokumente i komunikacije. Optužen je zbog urote da se provali u računala.

 

Sudac je Assangea proglasio krivim za kršenje uvjeta jamčevine kada je uhićen prije šest godina. Njegov odvjetnik je kazao kako je Assange pobjegao jer je “znao da neće dobiti pravično suđenje i bio je prisiljen tražiti azil u ekvadorskoj ambasadi”. Sudac je na to osnivača WikiLeaksa nazvao “narcisoidnom osobom koja gleda samo na svoje interese”. Assange je prvo bio uhićen na temelju naloga suda u Westminsteru 29. lipnja 2012., kad je prekršio uvjete puštanja na slobodu uz jamčevinu. Umjesto da se prijavi sudu, on je pobjegao u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu gdje je zatražio i dobio azil. Osnivač WikiLeaksa u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nalazio se od 2012.

Assange je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame