Aktualno film POP COOLTURA showbiz

Izabran novi ravnatelj HAVC-a: Chris Maricich daje nadu u poredak stvari nabolje

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je izabrao Chrisa Marcicha za novog ravnatelja te središnje nacionalne filmske institucije. Marcich je izabran u mandatnom razdoblju od četiri godine, a na dužnost stupa 1. svibnja.

– O njegovom izboru odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne reference, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi puno za HAVC i jedna sveopća slika stabilnosti koju kolega nudi, ustvrdio je predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić.

Kragić kaže da je novi ravnatelj HAVC-a većinu svog života radio u inozemstvu, u američkom Ministarstvu vanjske trgovine je bio jedan od pregovarača u raznim procesima, pomoćnik za Europu, a godinama je radio i u predstavništvima američke filmske asocijacije – MPA. Sudjelovao je i u trgovačkim pregovorima između SAD-a i EU-a i “iznimno je upućen u pitanja kvota, autorskih prava, plasmana filmskih proizvoda i dr.”.

– Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to, da se malo našalim, stanovita prednost, da nije previše unutar same situacije u praktičnom smislu, dodao je Kragić.

Upravni odbor smatra da bi jedna od glavnih zadaća novog ravnatelja, u srednjoročnom razdoblju, bila da se izdvajanja na raznim točkama za audiovizualne djelatnosti zadržavaju i povećavaju, te da se financijski aspekti te djelatnosti potpuno iskristaliziraju i raščiste.

Kratkoročno to bi bilo daljnje strukturiranje odnosa s HRT-om, djelovanje na poziciji međunarodne promocije i plasmana, a u dugoročnom periodu, za sljedeću godinu, napominje Kragić, izrada novog Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva za sljedeće mandatno razdoblje, te dovršetak pravilnika koji govori o rokovima, kriterijima i načinima poticaja.

Na natječaj raspisan nakon što je na vlastiti zahtjev s mjesta ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) razriješen Daniel Rafaelić, prijavilo se osmero kandidata, uz Marcicha, redatelji Hrvoje Hribar i Nikolina Barić, filmski kritičari Josip Grozdanić i Višnja Vukašinović, samostalni filmski snimatelj Thomas Krstulović, producenti Damir Primorac i Fran Juraj Prižmić.

Chris Marcich, novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) izjavio je u ponedjeljak kako imenovanje na tu dužnost smatra velikom čašću i izazovom, nije pesimist i vidi brojne mogućnosti za hrvatsku kinematografiju.

– Ima puno posla i odmah ću ga se uloviti, a trebat ću potporu svih zainteresiranih, od državnih službi preko privatnog sektora do samog HAVC-a, posavjetovat ću se sa svima, rekao je Marcich za Hinu.

Kao prioritet ističe učinkovitu, kompletnu provedbu postojećeg Nacionalnog programa, uključivši i nedovoljno ispunjen financijski segment, no smatra da treba jaču, koherentnu potporu za cijelu branšu.

– Država se treba više potruditi da televizije ispunjavaju svoje dužnosti, kao i privatne firme s licencom u Hrvatskoj koje, vjerujem, razumiju da igraju veliku ulogu, te da će to biti  u njihovom interesu, interesu sektora i cijele Hrvatske, ustvrdio je.

Marcich smatra kako se treba poboljšati zakonodavni okvir, s obzirom na mnoge mogućnosti koje za sektor otvaraju tri nadolazeće bitne europske direktive u kojima sudjeluje i Hrvatska.

– Nisam pesimist, imamo stvari za koje možemo vidjeti rezultate odmah, a što se tiče  zakona trebat će neko vrijeme, no sigurno ćemo biti aktivni, istaknuo je.

Po njegovim riječima, važni su i projekti koji bi služili hrvatskoj proizvodnji, poput stvaranja filmskog studija u Hrvatskoj o kojemu se priča.

– Takav centar odličnosti za produkciju i postprodukciju bio bi dobar za Hrvatsku, omogućio bi nam da zadržimo razinu sadašnjih usluga i dobijemo dodanu vrijednost, postoji potražnja na tržištu za time, a i otvorit će se mogućnost zapošljavanja, rekao je.

Christopher Peter Marcich (1955.) karijeru je ostvario u inozemstvu, a od jezika govori engleski, francuski, talijanski i španjolski. Od 2012. je predsjednik Izvršnog odbora AGICOA sa sjedištem u Ženevi, što je udruga audiovizualnih producenata, udruženja proizvođača i društava za upravljanje kolektivnim pravima gdje on, među ostalim, surađuje s institucijama EU vezano na prijedlog Uredbi EU o radioteleviziji, uz blisku koordinaciju s europskim organizacijama proizvođača, autora i izvođača.

Od 1995. do 2016, je radio kao predsjednik i koordinator globalnih međunarodnih poslova američke filmske asocijacije MPA koja objedinjuje šest velikih američkih audiovizualnih kompanija, lobira za pojedina pitanja od interesa iz područja relevantnih politika na nacionalnim i na razini EU, zaštitu sadržaja i parničenje. MPA je napustio, kako je naveo u životopisu, ne bi li se pridružio obitelji u Hrvatskoj, nakon što je sudjelovao u izboru svojeg nasljednika na mjestu čelnika europskog ureda.

Od 1985. do 1995. radio je u Ministarstvu vanjske trgovine SAD-a,  bio je, među ostalim, pomoćnik ministra za Europu, Afriku i Bliski istok, dok je od 1980. do 1985. je bio savjetnik u američkom Ministarstvu gospodarstva.
Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Milwaukeeu diplomirao je ekonomske i političke znanosti na University of Wisconsin, Madison te magistrirao međunarodne odnose na Georgetown University, Washington.

Među odlikovanjima i priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu, se Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu (2003.), USTR Kelley Award za izvanredna postignuća i doprinos uspjesima tima (1994.), US State Department:  Outstanding Achievement Award (1991)  te Posebna nagrada za doprinos cjeloj organizaciji MPA (2016).

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame