Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz teatar TOP VIJEST Zabava

Stanislav Kovačić: Ferma Dobre – remek djelo cabaret glazbe i najava “Punk Cabareta”, albuma koji će raditi razliku

Ovo još niste čuli. Ovo je drugačije. Zanimljivo. Originalno. Hrabro. Nenadjebivo. Desetka od desetke.

„Ferma Dobre“ je stvar autorskog potpisa cellista i sveprisutnog multiinstrumentalista Stanka Kovačića u kojoj je brutalno hrabro skovao novi glazbeni pravac spajajući teatar i glazbu. Uz storytelling uloge Marijana Bana, Jelene Miholjević i Tare Thaller, najavljuje svoj novi glazbeni projekt „Punk Cabaret“, album koji će napraviti opaki krš i lom na sceni budu li sve stvari ovoliko drugačije od svega što ste zamislili dosad čuti. Nije soundtrack, nije cabaret, nije storytelling, nije instrumental, nije rap, nije spoken word – a sve je od toga. I još je zbiljski, uvjerljvo i svježe.

Riječ je o pjesmi koju je Stanko originalno kreirao za potrebe hvaljenog dokumentarnog filma „Pusti Dobre, pusti“, redateljice Vlatke Vorkapić. „Vlatka me pozvala da kreiram glazbu za dokumentarni film „Pusti Dobre, pusti“, koji toplo preporučam, s time da se glazba trebala pojaviti samo na odjavnoj špici i na neki način dočarati cijelu atmosferu filma. Priča je doslovno o brodu vodonošcu, peripetijama broda i svih ljudi na brodu, a meni je bila interesantna, jer preneseno otvara maštu na bezbroj načina.“

„S Marijanom sam svirao 20 do 30 puta, još u doba kad sam svirao s Gegom i Picigin bendom. Kad sam složio „Ferma Dobre“, odmah mi je bilo jasno da je to pjesma baš za njega. Jelena i ja surađivali smo bezbroj puta. Ona je vrhunska glumica, a glasom barata potpunom lakoćom. Do suradnje s Tarom došlo je sasvim neplanirano, nakon jednog slučajnog susreta, Taru sam upoznao na terasi hotela gdje sam svirao. Bila je u nekoj ekipi koja je od čitave terase jedina pokazivala znakove života. U cijelom tom veselju uspio sam čuti da netko fenomenalno pjeva i skužio da je to ona. Tada je bila još skroz nepoznata, a rekla mi je da se bavi glumom, pa sam odmah spojio dva i dva. Na kraju je ispalo da su dva i dva četiri, te da joj znam i oca“ objašnjava ekipu koja je vokalno piturala stvar.

Scene iz filma čine i službeni prateći videospot, koji su kreirali Vlatka Vorkapić, Morana Komljenović i Fade In produkcija. Kako i sam Stanislav ističe, odjavna špica filma kao da je rađena za spot: „Trebalo je samo napraviti obrnuti postupak – izdvojiti špicu, maknuti slova i to je to. Zahvalan sam curama iz Fade in-a, Vlatki i Morani, što su mi omogućili da dođem do spota bez po muke. I to kakvog spota!“.

„Ferma Dobre“ najavljuje interesantan glazbeni projekt „Punk Cabaret“. Riječ je o albumu na kojem 34 glumca, tri pjevača i Stanislavova kći Kaja pjevaju 10 autorskih i žanrovskih različitih pjesama, koje uključuju kako zabavu, tako i kritiku društva. Iza tog simboličnog imena krije se priča koja predstavlja ideju da se umjetnost i kultura njeguju odupiranjem trendovima, a glavni motiv je borba protiv sveopćeg poseljačivanja glazbe. „Alternativa mora postojati, jer postojanje samo i isključivo mainstreama nije zdravo“, ističe Stanislav kao glavnu poruku koju Punk Cabaret projekt šalje i nadodaje: „Danas je to borba protiv vjetrenjača, ali mene veseli. I to što me veseli, to je također moj motiv. Na koncu konca kao klinac sam imao irokezu i nosio sam ziherice“. Ovu poruku prati i čitav vizualni identitet albuma, što slikovito otkriva i naslovnica izdanja – punk lubanja s irokezom u pojednostavljenoj i dobroćudnijoj varijanti. Iza vizualne priče stoji Dizajn studio klasja&zita, odnosno dvije mlade dizajnerice, Klasja Habjan i Zita Nakić. Stanislavova ideja je bila da omot albuma ujedno bude i logo te da zaokruži priču s punkom i cabaretom, što je spomenuti dizajnerski duo uspješno kreirao. „Kada sam to sve izložio Ziti i Klasji, prelijepim, pretalentiranim i predragim curama koje su radile dizajn, one su se potpuno našle u toj ikonografiji. Trebalo nam je otprilike 3 sekunde da se u potpunosti skužimo“ otkriva autor projekta. Uz spomenute Marijana Bana, Jelenu Miholjević i Taru Thaller, svojim vokalima na albumu su doprinijela i imena kao što su Tarik Filipović, Lucija Šerbedžija, Edo Maajka, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec…Produkciju izdanja potpisuju Stanislav Kovačić i Ante Prgin-Surka.

„Punk Cabaret“:

1. Napokon (Tarik Filipović, Lucija Šerbedžija)

2. Ferma Dobre (Marijan Ban, Jelena Miholjević, Tara Thaller)

3. Hej, Ženo (Tara Rosandić, Frano Masković)

4. Ima nade (Edo Maajka, Krešimir Mikić, Barbara Suhodolčan)

5. Svatko želi biti političar (Bojan Navojec, Ivana Roščić, Marko Cindrić, Iva Visković, Uršula Najev, Pjer Meničanin)

6. Je l se tebi sviđa (Rene Bitorajac, Jan Kerekeš, Judita Franković, Tomfa)

7. Pobjeda (Bojana Gregorić-Vejzović, Filip Šovagović, Živko Anočić, Mia Biondić, Kaja Kovačić, Danijel Ljuboja)

8. Ako tražiš ljepotu (Nataša Janjić, Goran Navojec, zbor: Dea Presečki, Nika Barišić, Rok Juričić, Fabijan Komljenović)

9. Drvljem i kamenjem (Ozren Grabarić, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Iskra Jirsak)

10. Moj Šime (Adrian Pezdirc, Ervin Baučić)

 

 

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame