Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

DOP Live: Courtney Barnett @ Tvornica, Zagreb: Don`t Belive The Hype

Premijerni hrvatski nastup Australke Courtney Barnett, održan u utorak u dobrano ispunjenoj Tvornici kulture, najavljivan je kao jedan od onih koncerata koje ni u kom slučaju ne bi trebalo propustiti. Zahvaljujući albumima „Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit“ i još uvijek aktualnom „Tell Me How You Really Feel“, kao i hvaljenoj kolaboraciji s Kurtom Vileom „Lotta See Lice“, Courtney već neko vrijeme nazivaju najtalentiranijom novom kantautoricom, zbog čega sam se, iako me spomenuta izdanja nimalo nisu impresionirala, ipak odlučio zaletiti do Šubićeve i provjeriti je tamo gdje je najvažnije, na stageu.

Da me u Tvornici neće čekati nikakvo ugodno iznenađenje bilo je jasno već poslije uvodnih brojeva „Hopefulesness“, „City Looks Pretty“ i „Avant Gardener“ – riječ je, naime, o sasvim neinspiriranom i prilično doslovnom kopiranju više ili manje zaslužnih joj prethodnica poput PJ Harvey u žešćim ili Sheryl Crow i Shanie Twain u sporijim pjesmama. Pridodamo li tome da joj sviračke i vokalne sposobnosti ne prelaze razinu prosjeka te da je domet basista i bubnjara držati ritmove i prijelaze kakve bi u nekoj imaginarnoj školi rocknrolla učili na prvom satu, stvarno nisam mogao dokučiti u čemu je stvar i zašto, posebno kod hipsterski nastrojenog dijela kritike i publike, uživa toliku popularnost.

Jedino objašnjenje koje mi pada na pamet jest da su nove generacije većinom ozbiljno nenaslušane pošto je čak i vrhunac sinoćnjeg koncerta, izvedba bijesne „Pedestrian at Best“, djelovao poput Patti Smith bez one katarze i instrumentalnog krešenda kakvima nas ta legendarna punk poetesa oduševljava još od sedamdesetih. Razlog se vjerojatno krije i u hypeu koji sam, skrušeno priznajem, i sam popušio a možda sam, kako bi rekao pokojni Čavke iz Električnog Orgazma, „jednostavno mator“. Kako bilo, sumnjam da ćemo se gospođica Courtney i ja u budućnosti često sretati.
Uživo i umrtvo! (Vedran Harča)

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame