Aktualno Celebrities Glazba POP COOLTURA showbiz Zabava

Presjekli godinu na pola: Grašo, Mia Dimšić, Badrićka, Predin, Parni Valjak – To je ono što Hrvati preferiraju

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove je godine u skladu s dosadašnjom praksom objavila top listu najemitiranijih singlova u prvoj polovici 2019. godine, kao i najprodavanijih albuma u fizičkom izdanju. Svakog tjedna, HDU donosi aktualne podatke o radijskom emitiranju najnovije domaće i strane glazbe te prodaji albuma. Liste emitiranja kreiraju se uz podršku monitoring sustava 1played koji uživo prati radijska emitiranja na više od 140 postaja diljem Hrvatske, dok se liste prodaje temelje na podacima pristiglim s preko 160 prodajnih mjesta u zemlji.

Polugodišnja lista emitiranja u 2019. godini

Među domaćim singlovima na listi emitiranja, broj 1 zauzeo je Petar Grašo s pjesmom Voli me koju izdaje diskografska kuća Tonika. Autorica teksta je Vjekoslava Huljić, dok iza glazbe i aranžmana stoji Tonči Huljić. U aranžmanu su sudjelovali i sam Petar Grašo te Leo Škaro, a pjesmi je prilikom izlaska pridružen i videospot za koji je zaslužan redatelj Vojan Koceić. „Nakon hita ‘Ako te pitaju’ koji je zapravo ostvario uspjeh u čitavoj regiji, teško je bilo odlučiti u kojem smjeru pisati novu pjesmu i nastaviti niz od nekoliko iznimno uspješnih singlova. Petar Grašo izvođač je koji ne snimi puno pjesama, ali svaku od njih interpretira i drži kao biser – to su životne pjesme koje ujedno odražavaju jedan prirodni nastavak Grašine osobnosti. Jako mi je drago da je pjesma ‘Voli me’ postigla takav rezultat jer to je bio veliki izazov nakon pjesme ‘Ako te pitaju’. Ipak, Petar Grašo je još jednom pokazao svoje umijeće pred publikom koja njegov talent prepoznaje sa svakom novom pjesmom“, rekao je Tonči Huljić iz diskografske kuće Tonika i jedan od autora singla Voli me.


Tonči Huljić, Tonika

Na drugome mjestu domaće liste emitiranja smjestila se mlada Mia Dimšić koja nezaustavljivo kroči glazbenom scenom i niže uspjehe. Pjesmom Ovaj grad u izdanju Croatia Recordsa Mia je uspješno ušla u 2019. godinu te ujedno najavila izlazak svojeg novog albuma.

Hvala Hrvatskoj diskografskoj udruzi koja vodi evidenciju, hvala svim glazbenim urednicima koji su vrtjeli moju glazbu. Budući da ove godine pripremam novi album, izdala sam nove singlove i bilo mi je baš drago vidjeti da su tako lijepo prihvaćeni. Veselim se novim koracima u svojoj glazbenoj priči“, izjavila je Mia Dimšić.

Treću poziciju među najemitiranijima zaslužila je Nina Badrić, diva koja je ujedno u 2018. godini ponijela titulu ženskog izvođača godine. Njezina pjesma Rekao si u izdanju Aquarius Recordsaizašla je krajem prošle godine i već tada rezervirala golemu pažnju slušatelja.

U tekstu i glazbi pjesme „Rekao si“ pronašli su se mnogi, uključujući i mene i možda zato ona izaziva toliko emocija. Ponosna sam i sretna što su osim publike i radijski urednici prepoznali tu emociju i prenijeli je kroz svoj program“, rekla je Nina.


Nina Badrić, Rekao si, Aquarius Records

Cjelokupna lista emitiranja domaće glazbe u prvoj polovici 2019. godine nalazi se na poveznici.

Među stranim je izdanjima u domaćem radijskom eteru najpopularnija pjesma Giant u izvedbi Calvina Harrisa & Rag’n’bone Mana, koja je bez iznimke, prema broju emitiranja, zaslužila biti na prvome mjestu polugodišnje liste emitiranja. Na drugoj poziciji nalazi se singl Nothing Breaks Like A Heart koji izvode Mark Ronson i Miley CyrusAva Max zauzela je treće mjesto liste stranih singlova i to s pjesmom Sweet But Psycho. Polugodišnja lista emitiranja stranih snimaka dostupna je na poveznici.

Polugodišnja lista prodaje albuma u 2019. godini

Na domaćoj listi prodaje albuma, na prvome se mjestu našlo zanimljivo diskografsko ostvarenje. Riječ je o albumu Zorana Predina te Damira Kukuruzovića i Django Groupa pod nazivom Zoran pjeva Arsena. Ovo izdanje Croatia Recordsa predstavlja dvanaest pjesama Arsena Dedića koje je Zoran Predin odabrao povodom 40. godišnjice svojeg glazbenog djelovanja. Arsenove pjesme odlučio je snimiti u gypsy swing aranžmanima u izvedbi Damira Kukuruzovića i njegovog benda. Na albumu se nalaze ponajveći hitovi Arsenovog opusa, poput pjesama Kuća pored moraModerato CantabilePamtim samo sretne dane, ali i ostale, manje poznate poput Ni ti, ni ja, ili Imenom sam tvojim zvao.

Čestitam ekipi koja je radila na albumu, i svima koji su vjerovali u nas. Pozivam publiku da posjete naše koncerte, a mi idemo na album godine!“, poručio je svojoj publici Zoran Predin.

Drugu poziciju među najprodavanijima zauzela je Crvena jabuka s popularnim izdanjem Nocturno, objavljenim prošle godine. Na trećem ih mjestu slijedi još jedan regionalno poznati rock bend, Parni valjak, koji se s novim izdanjem Vrijeme plasirao među najprodavanije u prvoj polovici godine. Koji su se još domaći albumi našli u TOP 40 najprodavanijih do kraja lipnja ove godine, moguće je pročitati na poveznici.


Parni valjak, Vrijeme, Croatia Records

Na stranoj listi prodaje, prvo je mjesto pripalo Željku Joksimoviću s istoimenim albumom (Željko Joksimović), čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa diskografska kuća Hit Records. Na broju 2 slijedi ga soundtrack kompilacija u izvedbi Lady Gage i Bradleya Coopera pod nazivom A Star Is Born, dok je na trećemu mjestu zabilježen također značajan uspjeh. Riječ je, naime, o novom albumu Brucea SpringsteenaWestern Stars, koji je izašao u lipnju ove godine te se u manje od mjesec dana plasirao u TOP 3 najprodavanijih stranih izdanja.

Već smo nakon prvih reakcija na najavni singl “Hello Sunshine” znali da će prodaja albuma “Western Stars” biti uspješna i u Hrvatskoj i u svijetu. U prvom tjednu prodaje je album bio najprodavaniji u čak 13 zemalja, uključujući i Hrvatsku! Odlična prodaja CD-a i dvostrukog vinila je još jednom potvrdila koliko vjernih obožavatelja ima u Hrvatskoj, a posebno nas veseli činjenica da je album visoko na polugodišnjoj listi prodaje iako je objavljen svega dva tjedna pred kraj polugodišta.  I ono što je također važno, koliko glazbeni kritičari i mediji cijene rad talentiranog glazbenika. Novi studijski album smo čekali pet godina. Čekanje se isplatilo jer je ponovno pokazao zašto je baš on jedini The Boss, zašto ga volimo i zašto je odlazak na njegove koncerte jedno nezaboravno iskustvo“, prokomentirao je Branko Komljenović, direktor diskografske kuće Menart koja zastupa prodaju albuma Western Stars u Hrvatskoj i dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge.

Polugodišnja lista prodaje stranih izdanja u potpunosti je dostupna na poveznici.

Top-liste Hrvatske diskografske udruge jedine su službene, sveobuhvatne i točne liste radijskoga emitiranja te prodaje fizičkih izdanja albuma. Najnoviji podaci objavljuju se svakog tjedna na službenoj stranici www.top-lista.hr, centralnome mjestu na kojemu se, uz navedene, nalaze i liste prodaje vinila, streaminga glazbe na servisu Deezer te mjesečne liste zabavnih hitova.

Svake godine u prosincu, Hrvatska diskografska udruga na temelju podataka prikupljenih u cijeloj godini tradicionalno dodjeljuje i Godišnja priznanja HDU-a najuspješnijim izvođačima. Priznanja se dodjeljuju u kategorijama muškog i ženskog te novog izvođača godine, grupe godine, najprodavanijeg domaćeg i stranog albuma godine te Deezer singla godine.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame