Aktualno inmediasres Interview izložbe POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Ekskluzivni interview: Nik Titanik – Desnica niš ne kuži nego odmah skače, a ljevica šuti i ignorira

Povodom retrospektivne izložba karikatura Nika Titanika pod nazivom “Kronika hrvatske gluposti” koja se otvara u utorak 24. rujna 2019. s početkom u 19 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara, porazgovarali smo s jednim od vodećih hrvatskih karikaturista – Nikom Titanikom. Kustosica izložba je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Izložba ostaje otvorena do 24. listopada 2019. godine.

1. Odakle interes za karikaturu kao formu vizualnog izražavanja?
Rodio sam se takav. Crtam doslovno od malih nogu i crtanje je uvijek bilo najvažniji dio mog života. Primarno sam se izražavao u formi stripa i slikarskim tehnikama, ali od 1999. sam otkrio da mi karikatura najbolje leži i od tada sam u njoj. Vjerojatno me privukla činjenica da se s malo crtanja i teksta može reći puno toga.

2. Tko su bili uzori? Mataković? Ico Voljevica? Netko treći?
Gary Larson, američki legendarni karikaturist koji je djelovao od 1980. do 1994.

3. Inspiracije nikad ne nedostaje to je sigurno. Je li bilo ljutnji, prijetnji ili sličnih reakcija? 
Prijetnje preko društvenih mreža odavno ne računam, a osim bušenja guma 2010. i 2019. nije bilo nikakvih ozbiljnijih prijetnji. Doduše, imam informaciju iz prve ruke da su neke pritužbe došle u redakciju iz smjera Predsjedničkog ureda, ali one su se odnosile na stilski izričaj dočaravanja određenih aktera iz najvišeg vrha vlasti. Neću sad imenovati o kojoj predsjednici se radi 🙂

4. Koliko se Hrvati (ne)znaju smijati na vlastiti račun?
Govoreći iz dugogodišnjeg iskustva primijetio sam da smo i tu podijeljeni na ljevicu i desnicu. Desnica obično ne razumije poantu fore već odmah skače ako je tema karikatura netko iz desnog spektra. S druge pak strane, ako obrađujem ljevicu, ljevica šuti i ignorira.

5. Vaši najdraži motivi?
Najviše volim karikature vezane uz svakodnevni život i situacije  s kojima se svatko od nas može poistovjetiti. Stoga sam valjda i stvorio lik Štefice Jambriščak, njenog muža Jože i sina Slaveka koji prolaze sve ono što prolazimo svi mi komentirajući politiku, idući na plac nedjeljom, svađajući se doma, vodeći ljubav, provodeći godišnji odmor na moru itd.

6. Jeste li razmišljali o animiranim serijalima?
Jesam, ali nisam našao razumijevanje, tj. interes sa strane medijskih kuća i pokrovitelja kojima sam se obraćao. Ideja je bila stvarati kratke epizode u kojima bi Štefica komentirala naše društvo.

7. Je li ikad bilo cenzure i autocenzure i u kojim slučajevima?
U počecima i to vrlo malo. Kasnije sam naučio kako obraditi svaku temu tako da se “pikne, a ne probode”.

8. Proces rada i nastanka jedne karikature – koliko traje od ideje do izrade?
Kako kada, ali obično mi je dnevni ritam takav da od pola 8 ujutro do podneva radim portretne karikature po narudžbi, od 13 do 13:30 listam portale, biram temu i crtam političku karikaturu do 14 sati. Od 14 do 14:30 smišljam sportsku karikaturu i oko 15 sati sam gotov s time. Nakon toga opet radim portretne karikature ili imam isporuke istih.

9. Ironija, sarkazam, kritika ili samo zajebancija bez vrijednosnih stavova? Koje je Nik Titanik najviše od toga…
U mojim karikaturama ima svega toga, ali primarno želim obraditi svaku temu na što je moguće relevantniji način. Nisam baš fan humora “na prvu loptu”, tipa Šeks je pijan i sl., Ćaća se vraća, ali priznajem, i to zna biti jako smiješno ponekad.

10. Poruka čitateljima i ljubiteljima vaših vizuala?
Crtam dalje i hvala im na praćenju.

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame