Aktualno Glazba inmediasres POP COOLTURA showbiz

Preminuo Daniel Johnston: Kultni i utjecajni glazbenik s mentalnom dijagnozom SCH

Daniel Johnston, underground lo-fi singer-songwriter i visual artist koji je isplivao iz svijeta tokom ’80-ih umrto je od srčanog udara u 58.-oj godini života.

Vijest je javio njegov ex manager Jeff Tartakov za lokalni The Austin Chronicle odakle se proširila po cijelom svijetu. Johnston je bio mnogim utjecajnim autorima indie glazbene scene omiljeni lik a osobito poznat po svojim bezbrojnim home recordingsima kazeta i snimaka čija je naivnost odjeknula. Usporediva s onom Manceta s domaće glazbene scene.

Jedan od njegovih najvećih fanova bio je Kurt Cobain a dovoljno o njegovu opusu i kult statusu svjedoči da je prvi album 1980-1981’s Songs of Pain bio jedan od onih koji su njegovu tjeskobu vodili do dijagnoze mentalnih institucija koji su ga ocijenili schizofreničarem. To ga nije spriječilo bavljenja glazbom.

Osim brojnih albuma i epizoda s major diskografskim kućama dvije su kompilacije s njegovim radovima potvrdile koliko su ga kolege cijenili. The Late Great Daniel Johnston: Discovered Covered with renditions of his work by TV on the Radio, Jad Fair, Bright Eyes, Tom Waits, Death Cab for Cutie, Beck, Sparklehorse, itd.

Osnovao je i svoju vlastitu izdavačku kuću Eternal Yip Eye Music te 2012. objavio posljednji album Space Ducks: Soundtrack.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame