Aktualno Celebrities inmediasres izložbe POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Marina Abramovič: Čistač – Umjetnost, koncept, retrospektiva ili magla?

Velika retrospektivna izložba „Čistač“ svečano se otvara 21. rujna 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. siječnja 2020. godine. Pressica povodom otvorenja izložbe „Čistač“, u subotu 21. rujna, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, počinje u 6.23h ujutro. Na konferenciji za medije umjetnica Marina Abramović govorit će o svom stvaralaštvu, povratku u rodni Beograd, kao i o izložbi „Čistač“ kojom obilježava 50 godina karijere. Konferencija će biti održana u svitanje, u 6.23 h u skladu s konceptom izložbe „Čistač“, gdje umjetnica simbolično u zoru „čisti” svoju umjetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova, nakon koje će biti organizirana vođena tura kroz izložbu.

Umjetnici na konferenciji pridružit će se i kustos MSUB Dejan Sretenović zaslužan za koncept izložbe „Čistač“, u Beogradu kao i Jerko Denegri savjetnik na Beogradskoj fazi izložbe i ispred muzeja kao domaćin v.d. direktor Slobodan Nakarada

Važna napomena: press konferencija će biti jedina prilika za snimanje, uzimanje izjava i susret s umjetnicom.

 

Izložba kronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović– od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada s Ulajem, do kultnih radova iz Marinine samostalne karijere.

Retrospektivna izložba „Čistač“  ima prije svega edukativni karakter, publika će moći pogledati više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska djela umjetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, serija Odnosi, Prelazak preko noćnog mora), kao i djela koja su obilježila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umjetnik je prisutan). Izložbu „Čistač“ organizira Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent izložbe Moderni muzej (Stockholm), u suradnji s Louisiana muzejom moderne umjetnosti (Humlebæk) i Bundeskunsthalle (Bonn)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame